woensdag 2 januari 2008

Schaakboksen

8 november 2007

Afgelopen zaterdag werd in Berlijn het eerste Europese Kampioenschap Schaakboksen afgewerkt. Onder het motto “Een gezonde geest in een gezond lichaam” beulden twee goedgetrainde reuzen elkaar afwisselend af met schaken en boksen. ’s Werelds grootste denksport en populairste vechtsport in één.

De spelregels zijn betrekkelijk eenvoudig. Er wordt gespeeld in een boksring. Voor de schaakpartij hebben beide spelers ieder twaalf minuten bedenktijd. De schaakpartij duurt dus in totaal maximaal 24 minuten. Er worden elf ronden gespeeld. Eerst vier minuten schaken. Dan een minuut pauze om de handschoenen aan te trekken. Daarna wordt er in de tweede ronde drie minuten gebokst. En zo om en om. De schaakbokspartij is afgelopen bij mat of knock-out, of bij tijdsoverschrijding in de schaakpartij of ingrijpen van de scheidsrechter bij het boksen. Eindigt de schaakpartij in remise dan beslissen de punten in de bokspartij. Is de bokspartij onbeslist dan wint de zwartspeler.

De eerste Europees kampioen in het veder-zwaargewicht, is Frank Stoldt, een Berlijnse politieagent. Op het internet zijn gemakkelijk beelden te vinden, maar ik ben vooral geïnteresseerd in het niveau van de schaakpartij en die is helaas nergens te achterhalen. Stoldt won door mat in de 7e ronde. Overigens moet over het schaakniveau niet te licht worden gedacht. Dat de voormalig wereldkampioen Lennox Lewis een fervent schaker is, zegt me niet zo veel, maar er is tenminste één voormalige wereldkampioen schaken die in zijn jeugd serieus heeft gebokst: Prof. Dr. Max Euwe.

Schaakboksen bestond in zijn tijd nog niet en Euwe bokste vooral bij wijze van conditietraining. Maar Euwe was een grote, stevige kerel met een lange reach en in alle sporten was hij bloedfanatiek. Het leidt geen twijfel dat hij voor menig pugilist behoorlijk gevaarlijk moet zijn geweest. Misschien dat het Max Euwe Centrum in Amsterdam, dat al jaren op de rand van een faillissement verkeert, de nood kan lenigen door zich op het schaakboksen te richten. In Berlijn kwamen maar liefst vijfhonderd betalende bezoekers op het evenement af en de media belangstelling was overweldigend.



In de stelling van opgave 196 verkocht Euwe met zwart zijn tegenstander een geweldige hoek. Ziet u hem aankomen.

Opgave 195 laat zien hoe Kortsjnoj met zwart de Zwitser Hug met een dubbelschaak naar het canvas verwees. Hij speelde 1. … Df2xe2!! En wit gaf op, want op 2. Dxc6 volgt 2. … Df1 mat, 2. Lg2 wordt beantwoord met 2. … Pxg3+ en mat en op 2. Lxe2 komt 2. … Pxg3++ 3. Kg1 Pxe2+ en zwart blijft een stuk voor.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: