woensdag 2 januari 2008

Dubbelschaak terug op koers

Persbericht Schaakcompetitie, dinsdag 27 november 2007

Overtuigende overwinning in Stein

Na de ongelukkige nederlaag in de vorige ronde tegen Zeist heeft Dubbelschaak afgelopen zaterdag bewezen dat de strijd om het kampioenschap nog volledig open is. In Stein in Zuid-Limburg werd het tweede team van De Juiste Combinatie overtuigend opzij gezet. Het eerste van DJC Stein staat in de poule aan kop; daar zal later in de competitie mee afgerekend moeten worden.

De wedstrijd tegen Stein-2 verliep aanvankelijk probleemloos. Huub van Dongen aan bord 1 en Guido Jansen aan bord 4 wisten hun tegenstanders al vroeg in de partij onder druk te zetten. Ook aan de andere borden verliep de strijd voorspoedig. Vooral Rob van Meurs zette zijn partij aan bord 5 overtuigend op. Helaas liet hij zich in een superieure stelling in op een totaal foutief plan, waarna hij in grote problemen kwam.

Daarmee was het beeld van de wedstrijd bepaald: het zou weer spannend worden! De Dubbelschakers maakten zich vooral zorgen over Martin van Driel, die uit het derde was gehaald als invaller voor Dubbelschaak-topscorer Ad Kleiberg die dit keer verstek moest laten gaan. Wie in één keer vier klassen hoger moet spelen, heeft meestal een zware pijp te roken. Maar Van Driel kweet zich uitstekend van zijn lastige taak. Hij beantwoordde de Franse Verdediging van zijn tegenstander met pure degelijkheid en wist al voor de veertigste zet een verdiende remise te scoren.

Inmiddels had Rob van Meurs verloren en Peter Boll op bord 2 remise gemaakt. Maar daarna stelde Dubbelschaak snel orde op zaken. Van Dongen won in een fraai gevoerde koningsaanval. Jansen verraste zijn tegenstander in een toch al voordelige stelling met een dodelijke penning. En Michiel Luijpen, die een pion had gewonnen, bewees met enkele krachtige zetten dat met zijn eindspeltechniek niets mis is. 4-2 voor Dubbelschaak dus, met nog twee partijen gaande.

Michel van der Stee aan bord 3 en Martien van der Meijden aan bord 8 hadden allebei een pion minder, maar bepaald geen problemen. Hun stellingsvoordeel bood ruim voldoende compensatie voor de materiële achterstand en als het nodig was geweest hadden ze het beslist nog enige tijd kunnen proberen. Gezien de stand in de wedstrijd berustten ze echter snel in remise; 5-3 winnen is altijd mooi in een uitwedstrijd.

Thuis kwam intussen Dubbelschaak-2 van een 3-0 achterstand terug tot 4-4 tegen Veldhoven-3. Dubbelschaak-3 won met 5-3 van Veldhoven-5. Beide teams staan in hun poule in de middenmoot, maar de achterstand op de koplopers is minimaal.

Geen opmerkingen: