woensdag 2 januari 2008

Secondant

6 december 2007

Maandag was de Brabantse schaakgrootmeester Loek van Wely op de televisie. In het programma Holland Sport werd hij geïnterviewd door Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk. Aanleiding was zijn artikel in het literaire schaaktijdschrift Matten over zijn ervaringen als secondant van Vladimir Kramnik tijdens het toernooi om het wereldkampioenschap dat in september in Mexico City werd gespeeld.

De taak van een secondant bij een schaakwedstrijd is zeer divers. Alleen de allergrootste toppers kunnen zich een secondant veroorloven. En die wordt in het algemeen alleen ingehuurd bij de allerbelangrijkste evenementen. De secondant is niet zo zeer een coach als allround medewerker. Van Wely vertelt dat hij zelfs de vuile was van Kramnik weg moest brengen en ophalen. Maar de belangrijkste taak zit hem in de voorbereiding op de partijen.

Van iedere deelnemer aan zo’n WK-toernooi zijn enkele duizenden partijen bekend. Grootmeesters houden uitstekend bij wat voor systemen hun concurrenten spelen. Het is van groot belang de zwakke plekken in de spelvoering van de tegenstanders bloot te leggen. Dat is de belangrijkste taak van de secondant. Maar om daarin een wereldkampioen van dienst te kunnen zijn, moet de secondant natuurlijk zelf ook een absolute topper zijn en bovendien een noeste werker met een kritisch oog en een voorbeeldige loyaliteit.

Het ligt voor de hand dat Van Wely volgend jaar Kramnik opnieuw terzijde zal staan tijdens de grote WK-tweekamp tegen Anand. In januari tijdens het Corus-toernooi in Wijk aan Zee zal Van Wely echter beslist niet voor Kramnik werken. Daar neemt hij het zelf op tegen Anand en Kramnik en de rest van de wereldtop.


Halverwege de jaren negentig was Loek van Wely een tijd lang secondant van Gata Kamsky. In hun eerstvolgende onderlinge partij draaide Van Wely zijn baas een vreselijke loer. In de stelling van opgave 200 begon hij met 1. La3-e7! Td8xd5 2. Pf3-g5 Db6-c6 en bewees vervolgens dat hij een stukje verder had gerekend. Ziet u het ook? Het is te hopen dat hij in Wijk aan Zee tegen Kramnik ook zoiets weet te flikken.


In Huub van Dongen-Jean van Kan volgde in de stelling van opgave 199 1. … Dd7-f5 2. Te4-f4! Zwart gaf op, want 2. … e5xf4 gaat niet wegens 3. Dc3-g7 mat.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: