woensdag 2 januari 2008

Gata Kamsky

13 december 2007

Als er vroeger een match om het wereldkampioenschap werd gespeeld, stonden de kranten vol smeuïge verhalen. Die werden gretig gelezen. Op feestjes en partijen worden clubschakers nog altijd door volkomen leken aangesproken op de aberraties van Fischer, Spassky, Karpov, Kortsjnoj en Kasparov die in vervlogen tijden breed werden uitgemeten in de landelijke pers. Bestaan zulke schaakwedstrijden niet meer, is dan steevast de vraag. Laat ik u uit de droom helpen: niet de schaakwereld is ingrijpend veranderd, maar het medialandschap. Gelukkig hebben de liefhebbers het internet, waarop alles live te volgen is. En u heeft natuurlijk deze rubriek.

In Khanty-Mansiysk in Siberië wordt sinds enkele weken een enorm schaaktoernooi gespeeld om uit te maken wie volgend jaar een match om het wereldkampioenschap mag spelen tegen wereldkampioen Viswanathan Anand. Van de 128 topgrootmeesters die aan het toernooi begonnen, zijn er inmiddels twee overgebleven die de finale zullen spelen: Alexei Shirov, die tegenwoordig als Spanjaard bekendstaat, en Gata Kamsky, die sinds een jaar of tien de Amerikaanse nationaliteit heeft. De beide finalisten zijn zeer kleurrijke figuren, die al een lange carrière achter de rug hebben. In de halve finale wisten ze de piepjonge grootmeesters Sergey Karjakin en Magnus Carlssen uit te schakelen.

Het is om te huilen dat de kranten het laten afweten, want over Gata Kamsky, die al in het begin van de jaren negentig internationaal furore maakte als Russisch wonderkind, is veel te vertellen. Hij werd in zijn jonge jaren alom gezien als een ernstige bedreiging voor Kasparov, maar hij had één grote handicap: hij werd overal begeleid door zijn vader, de bokser Rustam Kamsky, een ruziezoeker die menig toernooiorganisator tegen de grond heeft geslagen. Van ellende trok Gata zich terug uit de schaakwereld en ging medicijnen studeren. Een paar jaar geleden maakte hij zijn comeback. Zijn vader reist niet meer mee, dus die medicijnenstudie was niet nodig geweest. Gelukkig heeft zijn schaken er niet onder geleden.


Opgave 201 komt uit een partij Kramnik-Kamsky uit 1994. Kramnik heeft materiaal geofferd, ongetwijfeld in de veronderstelling dat zwart mat liep. Kamsky heeft verder gekeken. Ziet u het ook?


Opgave 200 kwam uit een partij tussen Van Wely en Kamsky. Van Wely speelde 1. La3-e7! Td8xd5 2. Pf3-g5 Db6-c6 en verraste toen zijn tegenstander met 3. Ta1-a6!! Dc6-a8 4. Ta6xa7!! en zwart kon opgeven.
Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: