donderdag 10 januari 2008

Bloggen

Het lijkt wel of internet voor de schaaksport is gemaakt. De eerste internetschaakclubs bestaan al sinds het begin van de jaren negentig. Wie zich aanmeldt (gratis), kan op ieder moment van de dag een partijtje spelen, want er zijn altijd wel andere liefhebbers op de club aanwezig. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde grafische interfaces. De spelers zien gewoon een schaakbord op het beeldscherm en doen hun zetten met de muis. Dat gaat zo snel dat je moeiteloos potjes met één minuut bedenktijd kunt spelen tegen iemand aan de andere kant van de wereld.

Ook de informatievoorziening in de schaaksport gebeurt via internet. Clubladen bestaan nauwelijks meer; praktisch iedere vereniging heeft een website. Al voordat in 1997 Dubbelschaak ontstond uit een fusie tussen De Waltoren en De Gestelse Pion, had De Waltoren een eigen site. Producenten van schaaksoftware maakten zelfs de computerfreak op de club overbodig. Met een programma als Chessbase, wat iedere rechtgeaarde schaker móet hebben om partijen op de pc te bewaren en te analyseren, is het doodeenvoudig om partijen op internet te publiceren die met het klikken van de muis zijn na te spelen. Zodoende verschijnen er ook nauwelijks toernooiboeken meer: vrijwel iedere partij uit ieder toernooi is dankzij deze software live op het internet te volgen.

Ook het forum en het weblog zijn in de schaakwereld wezenloos populair. Op een forum kan iedereen een discussie openen en roepen wat hij wil, wat voor de over het algemeen zo stille schakers een grote aantrekkingskracht blijkt te hebben. Een weblog is een logboek op het wereldwijde web. “We blog” schreven de pioniers woordspelerig in hun dagboeken, waarmee het werkwoord “bloggen” was geboren. Ik denk dat het oudste Nederlandse weblog het schaakdagboek van Tim Krabbé is. Blogs waren aanvankelijk lastig bij te houden, maar via aanbieders als http://www.blogger.com/ kan tegenwoordig iedereen binnen een half uur on line zijn. Bezoekers van het blog kunnen eenvoudig op ieder nieuw bericht reageren: een keer met de muis klikken, tekstje typen, klaar. Het voornemen voor 2008: alles up te date houden.

Voor iedereen die zijn schaakniveau een beetje wil verbeteren, staan op http://www.stappenmethode.nl/ sinds kort dagelijks zeven opgaven in oplopende moeilijkheidsgraad. Onze opgave 203 is een voorbeeld op niveau 4. De opdracht: wat is de beste zet voor wit?

Opgave 202 was een flauwiteitje voor Driekoningen. Wit mocht tot ieder stuk promoveren wat hij maar wilde. Hij geeft mat in twee met 1. f7-f8 met promotie tot zwarte koning. Zwart is dan in zetdwang en moet 1. … Kf8-e8 spelen, waarna de koningin met 2. Dh7-e7 beide brutale oppositieleiders mat zet.
Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De oplossing is: 1. Dg4-f3. Na 1.....Df2*f3 is het pat na 2.Tb7-h7 schaak Kh8*h7

Huub van Dongen zei

Ik ben blij met alle reacties. Maar het is wel zo leuk als iemand die 'anoniem' reageert er toch even zijn naam bij zet.