woensdag 2 januari 2008

Dubbelschaak verliest nipt van HMC Calder

Persbericht woensdag 5 december

Bosschenaren weer te sterk

In iedere sport zijn de bekerwedstrijden het toefje op de pudding voor de teams uit de lagere klassen. Dinsdagavond speelde Dubbelschaak thuis voor de KNSB-beker tegen de Meesterklassers van HMC-Calder uit ’s-Hertogenbosch. Er komt zelden publiek af op een schaakwedstijd, maar deze Brabantse streekderby trekt steevast schaakfans uit de verre omtrek. Dubbelschaak speelt drie klassen lager, maar weet de Bosschenaren altijd stevig partij te bieden. Helaas is het steeds net niet genoeg.

Dit jaar was het niet anders. Bekerwedstrijden worden in de schaaksport slechts aan vier borden gespeeld. De toevalsfactor speelt dan behoorlijk mee en het is zaak voor de underdog om de partijen zo agressief mogelijk op te zetten. In scherpe stellingen is een foutje snel gemaakt, ook onder professionals. Met die gedachte in het achterhoofd probeerden Martien van der Meijden aan bord vier en Huub van Dongen op bord één hun tegenstanders in de verwikkelingen te laten verdrinken. Helaas pakte het verkeerd uit. Van der Meijden werd weggemanoeuvreerd door de koele zetjes van veelvoudig Brabants kampioen Paul Span. Van Dongen, die een oud ideetje van Kortsjnoj toepaste, werd weggevaagd in de aanval door de jonge Internationale Meester Twan Burg.

Toch kreeg Dubbelschaak nog kansen. Peter Boll speelde een formidabele partij tegen Niels Ondersteijn. Boll bouwde secuur een klein ruimtevoordeel op en wist zijn tegenstander uiteindelijk in superieure stijl op te brengen. Veel minder regelmatig verging het Guido Jansen aan bord twee tegen Willem Muhren. Jansen kwam al in de opening in de problemen, maar is een uitzonderlijk behendige speler. In een zeer nadelig eindspel wist Jansen zijn tegenstander in de tijdnoodfase nog naar de rand van de afgrond te spelen. Helaas viel Muhren er niet overheen. Het bleef nog net remise.

Al met al is een 2 ½ - 1 ½ nederlaag beslist eervol, maar het wordt tijd dat de Boxtelaren eindelijk eens een keer hun Bossche concurrenten beentje lichten. Misschien volgend seizoen.

Geen opmerkingen: