donderdag 31 januari 2008

Idolen

Sport heeft fans nodig en fans idolen. Misschien dat Magnus Carlsen, de 17-jarige Noor die vorige week het sterkste schaaktoernooi aller tijden won, de nieuwe popster van het schaakspel wordt. Hij heeft het in zich. Maar of hij Fischer kan evenaren?

Op dinsdag 11 juli 1972, direct na het avondeten, reppen vier middelbare scholieren uit Boxtel zich naar het station. Daar kopen ze een kaartje naar Amsterdam en springen vervolgens gehaast op de trein naar Eindhoven, waardoor ze met ruim twee uur vertraging in het Psychologisch Laboratorium in het Maupoleum aankomen. Daardoor missen ze het tumultueuze begin van Donners live commentaarsessie op de eerste partij in de WK-match van Fischer en Spassky, die die avond in Reykjavik is begonnen.

In die dagen is de telex het meest betrouwbare en snelste communicatiemiddel voor overzeese boodschappen. Maar daar komen telextypistes aan te pas. En zo komt het dat na 1. d2-d4 het in IJsland door Fischer gespeelde 1. … N-KB3 onderweg ergens verandert en 1. … Pb8-c6. De Engelse beschrijvende notatie Knight (N) naar het derde veld van de King’s Bishop (KB) leidt gemakkelijk tot misverstanden. Nu heeft Fischer wel vaker opmerkelijke zetten gespeeld, maar wie had gedacht dat hij op de eerste zet van de match voor zo’n obscure voortzetting zou kiezen! Bogoljubov had het voor de tweede wereldoorlog wel eens gespeeld, maar alleen tegen de onderknuppels uit het schaakcircuit. Tot overmaat van ramp valt de verbinding uit. Het duurt uren voor de vervolgzetten binnenkomen. En Donner intussen maar uitleggen dat 1. … Pc6 helemaal niet zo’n idiote zet is. Als het uiteindelijk toch doodgewoon om een Nimzo-Indische opening blijkt te gaan, worden de zetten snel afgeraffeld.

De Boxtelse scholieren komen pas binnen wanneer er een saai remise-eindspel op het bord staat. Even later schiet Fischer een geweldige bok. Wat een commotie! Thuisgekomen bekennen ze hun ouders dat ze niet naar de schaakclub zijn geweest, maar naar Amsterdam. En twee dagen later doen ze het weer. De straf is verschrikkelijk. Fischer komt niet opdagen. Donner geeft een simultaan op de meegebrachte zakschaakspelletjes van het publiek. Ze verliezen alle vier.

Opgave 206 komt uit een oude Fischer-partij. Hoe wint wit?


In de stelling van opgave 206 speelde de 14-jarige Fischer in zijn eerste USA-kampioenschap in 1957 tegen de sterke schaakmeester Sherwin 1. Tf1xf7!! Sherwin zal gedacht hebben dat Fischer erin trapte, maar na 1. … Tc3-c1+ vervolgde Fischer ijzersterk met 2. De2-f1!! (2. Tf7-f1+ Kh8 wint voor zwart!). Het is meteen uit! In de partij volgde nog 2. ... h5 3. Dxc1 Dh4 4. Txf8+ Kh7 5. h3 Dg3 6. hxg4 h4 7. Le6 en zwart gaf op.
Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: