woensdag 2 januari 2008

Dubbelschaak verliest ongelukkig van Zeist

Persbericht, dinsdag 6 november 2007

Geen enkele winstpartij voor de thuisclub

In de derde ronde van de KNSB-competitie heeft Dubbelschaak een zeer ongelukkige nederlaag geleden tegen Zeist. Zeist dat al twee nederlagen had moeten slikken, kwam met een versterkt team naar Boxtel, maar op grond van de ratingverhouding mocht toch minstens op een gelijkspel voor de Boxtelse formatie worden gerekend. Gedurende de wedstrijd zag het er zelfs lange tijd naar uit dat Dubbelschaak zou winnen.

De eerste tegenslag kreeg Dubbelschaak overigens al te verwerken voor de wedstrijd begon. De hoogste Boxtelse ratinghouder, Michel van der Stee, had stevig de griep te pakken. Hij vroeg op het achtste bord te mogen spelen, waardoor Martien van der Meijden ineens vier borden hoger moest plaatsnemen. Deze noodzakelijk ingreep in de opstelling, zou lang doorwerken in de wedstrijd. Van der Stee was zo verstandig om met wit direct na de opening remise aan te bieden. Zijn tegenstander accepteerde het aanbod gretig, geen wonder gezien zijn ratingtekort van maar liefst driehonderd punten. En ondertussen kreeg Martien van der Meijden, die aanvankelijk heel behoorlijk uit de opening was gekomen, het in zíjn partij steeds zwaarder. Bovendien had Guido Jansen het aan bord twee bepaald niet gemakkelijk.

Daar stond echter veel positiefs tegenover. Ad Kleijberg stond op bord zeven uitstekend. Michiel Luijpen stond zo goed dat de winst hem nauwelijks kon ontgaan. Rob van Meurs kende aan bord vijf weinig problemen. En Peter Boll en Huub van Dongen, op de borden drie en één, bouwden gestaag een duidelijk overwicht op.

Kleijberg was de eerste die in remise moest berusten, maar er leek niets aan de hand. Van Dongen, Boll en Luipen stonden inmiddels duidelijk gewonnen. Het enige nadeel: de opbouw van de goede stellingen had bijzonder veel tijd gekost aan de Boxtelse spelers en alle drie zaten ze stevig in tijdnood. En dat deed hen de das om: Van Dongen zette een pion op een verkeerd veld en moest alle voordeel inleveren, Boll blunderde en moest zelfs nog even oppassen en Luijpen haalde de veertigste zet nog wel, maar ook hij had bijna al zijn voordeel verspeeld.

Zelfs toen leek Dubbelschaak nog niet te hoeven verliezen. Maar ongeveer tegelijkertijd gaf Rob van Meurs volkomen onnodig zijn partij uit handen en bezweek Martien van der Meijden aan de druk. Ineens stond Dubbelschaak twee punten achter. Alleen Guido Jansen en Michiel Luijpen speelden nog. En dat gaf hoop: Luijpen had nog steeds een pion meer in een toreneindspel en Jansen had in tijdnood handig afgeruild naar een stelling waarin zijn paard en toren, superieur waren aan de vijandelijke dame. Een gelijkspel zat er dus nog steeds in, maar het mocht niet zo zijn. Beide partijen eindigden in remise.

Door de nederlaag is Dubbelschaak afgezakt naar de tweede plaats. De competitie is echter nog lang en Dubbelschaak is beslist nog in de race om het kampioenschap.

Ook de andere Dubbelschaakteams hadden wisselend succes. Dubbelschaak-2 had geen enkele moeite met De Combinatie-2 uit Asten: 7-1. Dubbelschaak-3 verloor met 5-3 van Rochade uit Tilburg en Dubbelschaak-4 speelde 3-3 tegen De Combinatie-3.

Geen opmerkingen: