woensdag 2 januari 2008

Alle teams Dubbelschaak winnen

Persbericht schaakcompetitie, Boxtel, 15 december 2007

Zou 2008 meerdere kampioenschappen brengen?

Zaterdag 15 december was de meest succesvolle dag uit de geschiedenis van Dubbelschaak. Dubbelschaak komt dit seizoen voor het eerst met vier teams uit in de competitie. Zaterdag speelden ze alle vier tegelijk thuis in de grote zaal van Grand Café Rembrandt. En alle teams wonnen. Sterker nog: toen na afloop de ranglijsten opgemaakt konden worden, bleek Dubbelschaak in vier poules dikke kampioenskansen te hebben.

Dubbelschaak-1 speelde tegen Brunssum. De Limburgers, die al vaker in Boxtel het onderspit hadden moeten delven, speelden met een zogenaamde tactische opstelling. Hun vaste borden 1 en 2, zaten op 5 en 6 om daar tot scoren te komen. Aan de hoogste borden hadden ze twee op papier veel zwakkere broeders opgesteld. Veel succes leverde die fantasieopstelling aanvankelijk niet op. Guido Jansen en Rob van Meurs hielden de Limburgse toppers Gaston Dörenberg en Hans Dam met speels gemak op remise. Op bord 1 en 2 hadden Huub van Dongen en Michel van der Stee inmiddels een zichtbaar voordeel opgebouwd.

Peter Boll aan bord 3 had met zwart de openingsproblemen ook goed opgelost. Hij bouwde gestaag zijn voordeel uit, maar zijn tegenstander hield rommelkansen. Kortom: het zag er allemaal zeer overtuigend uit. Helaas kwam er in het vierde uur, kort voor de tijdcontrole, een grote kentering in de wedstrijd. Michiel Luijpen verloor geheel onverwacht. Martien van der Meijden scoorde een fraaie gelijkmaker. Maar Huub van Dongen blunderde, stond ineens twee pionnen achter en kon opgeven, terwijl Ad Kleijberg, die aanvankelijk ook op voordeel mocht bogen, in remise moest berusten.

Gelukkig had Dubbelschaak Michel van der Stee en Peter Boll nog aan de tafels. Van der Stee wist zijn tegenstander via een fraaie minorpromotie tot overgave te dwingen. Peter Boll bleef zijn kansen voortreffelijk waarnemen en wist een moeilijk technisch eindspel na de volle zes uur spelen tot winst te voeren. Eindstand: 4½ - 3½. Resultaat op de ranglijst: een gedeelde tweede plaats, terwijl behalve de nummer één, alleen nog degradatiekandidaten op het programma staan.

Dubbelschaak-2 klom zaterdag via een 5-3 overwinning op De Kemppion uit Eersel naar de eerste plaats. Dubbelschaak-3 won met 7-1 van Nuenen-2. Dubbelschaak-4 scoorde 4-2 tegen Nuenen-3. Het tweede en derde team staan gedeeld tweede. Het heeft er alle schijn van dat Dubbelschaak het jubileumseizoen volgend jaar met een groot feest kan afsluiten.

Geen opmerkingen: