woensdag 2 januari 2008

Epiphaneia

3 januari 2007

“Schaken” is misschien net niet genoeg. Om het kaf van het koren te scheiden begin ik daarom het jaar maar met een Griekse term. We hebben het natuurlijk over De Openbaring, of Driekoningen zoals u wilt, en we zijn weer gezellig onder elkaar. Gelukkig Nieuwjaar.

De Nederlandse media werden het afgelopen jaar gedomineerd door drie politieke koningen: de heren Balkenende en Wilders en mevrouw Verdonk. De woordvoerster van de regering Balkenende, Koningin Beatrix, hield ons in haar kersttoespraak het volgende voor: “De geschiedenis heeft ons geleerd dat tolerantie een basis biedt om spanningen te boven te komen en conflicten te overwinnen. Díe kostbare verworvenheid maakt deel uit van ons culturele erfgoed.” Maar dat erfgoed staat onder druk, zo stelde ze vast: “Vandaag zien we een neiging tegenstellingen juist te verscherpen. Grofheid in woord en daad tast de verdraagzaamheid aan.” Geert Wilders zag daar terecht een veroordeling van zijn partij in. Nog al wiedes, zou ik denken, want Beatrix draagt het regeringsstandpunt uit en Wilders’ PVV is een oppositiepartij. Mevrouw Verdonk, die zich ook aangesproken had mogen voelen, hield wijselijk haar mond.

Inhoudelijk ben ik het volledig met Koningin Beatrix eens. Alleen de wijze waarop zij haar boodschap onder regie van de heer Balkenende heeft verwoord, was een beetje slap. Veel beter had zij man en paard kunnen noemen, of zo u wilt Wilders en Verdonk. Wilders’ opruiende, ongenuanceerde en bittere taal jegens minderheden, wordt een steeds gevaarlijkere destabiliserende factor in onze samenleving. Verdonk is vooral een bedreiging voor de democratie. Haar “Trots op Nederland” is geen politieke partij maar een “beweging”. Je kan er geen lid van worden of invloed op uitoefenen. Verdonk’s wil is wet. Er is nog geen kandidatenlijst, dus wellicht dat ze net zulke onvergetelijke genieën meebrengt als indertijd Pim Fortuyn. Een programma heeft ze ook niet. En toch vindt ze medestanders. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond op 30 december 2007 denkt het Nederlandse volk dat mevrouw Verdonk 21 paar billen heeft, want als er nu verkiezingen zouden zijn, zou ze zo veel zetels gaan bezetten in het parlement.


Hoe de koningin het wel had moeten aanpakken, laat ik u graag zien in een schaakfragment. Opgave 202 is een sprookje met licht aangepaste spelregels: u mag promoveren tot ieder stuk dat u maar wilt, ook zwarte. Wit geeft mat in twee.


Opgave 201 kwam uit de 4e partij van de kandidatenmatch Kramnik-Kamsky in 1994. Zwart besliste de partij met de tegenaanval 1. … d4-d3+ 2. Tf3-f4 Da4xf4! 3. Dh6xf4 Tg1-h1! 4. g3-g4 h7-h6! 5. Kh4-h3 g7-g5 en wit ging snel aan de combinatie van koningsaanval en vrijpion ten onder.
Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: