woensdag 2 januari 2008

In de herberg

20 december 2007

Het geschiedde in die dagen dat iedereen op reis ging. In de herbergen was het hoogseizoen. Er was geen stoel aan tafel meer te krijgen, laat staan een slaapplaats. Al was het nog zo koud, meisjes met zwavelstokjes en hoogzwangere vrouwen werden resoluut de deur gewezen. Maar wat was het gezellig. Alles was versierd met sparrengroen en guirlandes, hulst met rode besjes en glinsterlichtjes. Aan lange tafels werden overdadige spijzen geserveerd en voortreffelijke wijnen. Er werd gezongen en geklassineerd. En toen na de kaas met port en het dessert met marsala alle wereldproblemen besproken waren, zette één van de aanwezigen een schaakspel op tafel. Luidkeels werd om Brabants Centrum geroepen. Want dit jaar wilde iedereen wel eens kijken of de kerstopgaves echt zo bijzonder waren.


Opgave 1 is een mooie truc van Leids kampioen Raoul van Ketel met zwart.


Opgave 2 komt uit het Wereldbekertoernooi van Khanty-Mansiysk. De sterke Pool Bartlomiej Macieja die het Azerbeidjaanse toptalent Teimour Radjabov uitschakelde, kwam in de eerste ronde met speels gemak tot winst tegen de Tsjech Viktor Laznicka. Wit aan zet. Lukt het u ook?


De Oekraïner Ruslan Ponomariov had het in de eerste twee rondes erg moeilijk, maar bereikte uiteindelijk de halve finale. In diagram 3 wint hij met wit via een diepe combinatie een pion. Ziet u hoe?


Diagram 4 komt uit de finale. De slotcombinatie van wit is niet meer zo moeilijk. Wat er aan voorafging ziet u op ons weblog. Wat een partij! Ziet u hoe wit wint?

Prettige feestdagen.
En heeft u een tip nodig? Kijk dan even onder 'comments'. Daar kunt u ook uw antwoorden opgeven. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon anoniem inloggen. Maar vul a.u.b. wel uw naam in, anders komt het bericht niet op de site.

1 opmerking:

Huub van Dongen zei

Een paar tips

Opgave 1: f3 is een mooi veld voor de zwarte dame, maar nog mooier voor een paard!

Opgave 2: zwarts koning is in groot gevaar en komt niet meer weg als wit lijnen opent.

Opgave 3: dit is de moeilijkste. Er wordt eerst op heel ingenieuze wijze het een en ander geruild en dan blijft pion g5 hangen.

Opgave 4: gewoon lomp met een paar schaaks flink wat ophalen. Zo lijkt het gemakkelijk, maar zwart begon in deze partij pionnen te offeren voor een behoorlijk initiatief. Wit sloeg de aanval af door een hele berg materiaal terug te offeren. Daarbij had hij wel uitstekend in het oog gehouden dat zijn twee centrumpionnen veel gevaarlijker zouden zijn dan de vier resterende pionnen van zwart. Nu nog het laatste trucje om de winst binnen te halen.