donderdag 1 november 2007

Een andere manier van denken

Afgelopen dinsdag gaf Viktor Kortsjnoj een lezing in Grand Café Rembrandt op de clubavond van Dubbelschaak. Wat vooral opviel was zijn volstrekt originele manier van denken. Niet alleen op het schaakbord, maar ook over allerlei bijkomende zaken.

Volgens Kortsjnoj zijn er allerlei verschijnselen in de wereld die nog niet door de wetenschap zijn erkend. Zo werd in de WK-match in 1978 in Baguio City tussen Karpov en Kortsjnoj door de Karpov-delegatie een parapsycholoog ingezet Weliswaar geloofde Kortsjnoj niet in parapsychologie, maar hij huurde zelf voor de zekerheid toch maar twee yogi’s om de geheime krachten te neutraliseren. Tijdens één van de partijen kwam Kortsjnoj totaal verloren te staan. Eén van de yogi’s vroeg aan Kortsjnoj’s secondant Stean hoe het er voor stond. Stean was pessimistisch, maar de yogi, die niets van schaken begreep, beweerde dat de partij remise zou worden en concentreerde zich met hernieuwde inspanning. Karpov begon te knoeien en bood even later remise aan. “Een duidelijk geval van reïncarnatie”, aldus Kortsjnoj. Bij de match in Merano drie jaar later, brachten de Russen 47 parapsychologen mee.

In 1985 werd Kortsjnoj gebeld met de vraag tegen welke overleden grootmeesters hij graag had willen spelen. Hij noemde Keres, Capablanca en Maróczy. “Keres en Capablanca konden ze niet vinden” zegt Kortsjnoj, "maar de Hongaarse legende Maróczy wel". Via een medium dat noch Hongaars sprak, noch iets van schaken wist, kreeg Kortsjnoj de zetten door, inclusief in het Hongaars door Maróczy aan het medium gedicteerde boodschappen. Kortsjnoj was diep onder de indruk, wat hem er overigens niet van weerhield de partij te winnen.

Hoe serieus Kortsjnoj over dit soort zaken is, wordt niet duidelijk. Bijna al zijn verhalen beginnen serieus, soms vlammen zijn ogen alsof hij geen tegenspraak duldt. Maar bijna ieder verhaal eindigt met een schaterlach en een klap op de tafel. En hij krijgt echte pretoogjes als hij vertelt hoe lang hij heeft moeten nadenken over Karpov en dat hij uiteindelijk, hoewel hij nog steeds niets van hem begrijpt, een menselijke eigenschap bij hem heeft ontdekt. Een maîtresse uit België. En dat is streng verboden onder communisten!


Om Dubbelschaak te eren eindigde Kortsjnoj de lezing met opgave 195. Zwart speelt en wint.


Opgave 194 komt uit de slechtste partij die Kortsjnoj en Karpov ooit speelden. Kortsjnoj slaat meteen toe met 1. Pg5xh7! Zwart kan niet nemen wegens 1. ... Kxh7 2. Dh6+ Kg8 3. Dxg6+ Kh8 4. Dh5+ Kg8 5. Le4 en er volgt snel mat.
Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon inloggen als 'anonimous' of 'other' , maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

1 opmerking:

Huub van Dongen zei

Voor deze opgave is geen tip nodig. Onze schaakclub heet Dubbelschaak. Dat moet voldoende zijn.