zaterdag 16 oktober 2010

Trends

Schaakrubriek uit Brabants Centrum van donderdag 9 september


Mannen in de media: om er maar macho genoeg uit te zien, dragen ze een stoppelbaard van een paar dagen. Hun haar is zorgvuldig zo gecoiffeerd dat het de indruk wekt recht uit een slapeloze nacht met drank en vrouwen te komen. Het overhemd hangt, als het al niet scheef dichtgeknoopt is, in elk geval uit de broek. De bril met breed donker montuur staat een beetje scheef.

“Ze is van mij” heette het experimentele programma van Waldemar Torenstra en Maxim Hartman dat de VPRO vorige week uitzond in het kader van de TV Lab-week. Ze zaten met een paar andere op dezelfde manier gemaquilleerde mannetjes te praten over vrouwen. Ouwemannetjespraat voor jongeren moet het idee zijn geweest. Met als grootste inzicht: vrouwen kleden zich niet om er aantrekkelijk uit te zien voor mannen, ze maken zich ook niet voor de mannen op, en ze dragen ook geen sieraden om het andere geslacht te verleiden; neen, dat doen ze voor andere vrouwen, zodat die leuk kirrend en huppelkuttend kunnen uitroepen dat ze er zo leuk uitzien. En de mode komt ook niet van de catwalks. De grote designers maken enkel ondraagbare homofantasietjes. Mooi maken de meiden zich met de daarvan afgeleide massaproducten die gepromoot worden via de vrouwenbladen.

Ook in het schaken is september de maand waarin de nieuwste trends zichtbaar worden. De clubavonden gaan weer van start en ineens speelt de massa openingen die in de verte iets weg hebben van de exorbitante experimenten die de grootmeesters in het vorige seizoen voor het voetlicht brachten. De scherpe kantjes zijn er zorgvuldig afgehaald. De wilde varianten waarin koningen en koninginnen bijna naakt tussen de schijnwerpers paraderen, krijgen in handen van de amateur gewoon een hooggesloten kol en een legging. En zo wordt het Catalaans, dat in handen van Anand en Topalov een romantisch gambiet werd, weer een degelijk concept.

En toch zijn juist de schaakamateurs ook trendsetters. De tijgers uit de derderangstoernooien zien er al jarenlang ongewassen uit. Sterker nog: zo ruiken ze ook. Hun zware brillen staan scheef voor duidelijk onuitgeslapen ogen. Nerd-pride heeft gewonnen. Ze doen het niet om vrouwen te bekoren, laat staan andere mannen, maar gewoon omdat ze zo zijn. Maar het zou natuurlijk wel mooi zijn als ze wat meer media-aandacht kregen.

Opgave 339 is een makkie om er in te komen. Wit wint.

Opgave 338 had op het bord kunnen komen in Erik Spakenburg-Huub van Dongen als wit zich wat beter had verdedigd. Zwart staat schaak 1. ... Kh8 is mat en op 1. … Kf8 volgt 2. Df3+! Txf3 3. Pxh4. Zwart had echter het fraaie 1. … Lc8-e6!! achter de hand. In de schaakproblematiek heet zo’n zet een Novotny-interferentie, maar het is ook een zogenaamde losse schaakparade. Ineens is wit verloren. Op 2. Txe6 volgt 2. … Tf1+! 3. Dxf1 Pf2+ 4. Kg1 Lh2 mat. En na 2. Lxe6+ Kh8 staat wits loper de toren in de weg. De dreiging 2. … Tf1+ is niet te pareren.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: