zaterdag 16 oktober 2010

Dubbelschaak wint dubbele derby

Eindhoven haalt bakzeil in Boxtel
Persbericht Dubbelschaak over competiewedstrijden zaterdag 9 oktober

Afgelopen zaterdag stond voor Dubbelschaak de eerste thuiswedstrijd van het nog prille seizoen op de kalender. Zowel het eerste als het tweede team moest het opnemen tegen een selectie van SV Eindhoven, één van de meest gerenommeerde clubs in Brabant. Met name de wedstrijd tussen Dubbelschaak-1 en Eindhoven-2 werd met spanning tegemoet gezien. Beide teams hadden in de eerste ronde gewonnen, maar vooral de 7½-½ overwinning van Eindhoven-2 op Brunssum had indruk gemaakt. Alles wees erop dat het een zware middag zou worden voor het Boxtelse achttal. Maar Dubbelschaak won overtuigend met 5-3 en staat nu, zij het op alfabet, eerste in de poule. Dat Dubbelschaak-2 eveneens met 5-3 van Eindhoven-3 won, maakte de feestvreugde na afloop alleen groter.

Overigens begon de wedstrijd niet echt lekker. Na een remise van Peter Boll met zwart op bord 3 bleek al snel dat Rob van Meurs en Wil van Lankveld op de borden 6 en 7 in zwaar weer terecht waren gekomen. Daar stond tegenover dat zowel Huub van Dongen op bord 1 als Martien van der Meijden op 2 duidelijk de wind mee had. Maar omdat Van Lankveld niet meer tijdig het roer kon overnemen, kwam Eindhoven op voorsprong en het was voorlopig niet duidelijk hoe Dubbelschaak moest laveren om de achterstand in te lopen.

Er volgde nog een remise op bord 8 van Michiel Luijpen, waarna er enige tijd een volledige windstilte leek op te treden. Het duurde tot in de tijdnoodfase voor de 40e zet voor eindelijk de zon doorbrak voor de Boxtelse formatie. Van Meurs had zich taai verdedigd om vervolgens via een fraaie tegenaanval remise af te dwingen. Van der Meijden leverde een modelprestatie door zijn partij met een winnende slotaanval af te ronden. En ook Van Dongen, die in het middenspel ergens de koers kwijt was geraakt, vond een manier om zijn tegenstander alle wind uit de zeilen te nemen. En zo stond het na vier uur spelevaren zo maar opeens 3½-2½ voor Dubbelschaak.

Dat het daarna nog mis zou kunnen gaan, was voor de kenners onwaarschijnlijk. Weliswaar had Michel van der Stee op bord vijf nog behoorlijke problemen, maar hij zou beslist de zeilen niet strijken. De hoop was echter vooral gevestigd op Job de Lange, een Boxtelse topper die helaas maar zelden beschikbaar is voor de clubcompetitie. Hij had aan bord 4 met superieur spel het jeugdige talent Jan Cox een pionnetje ontfutseld en dat keurig vastgehouden tot in het eindspel. En hoe minder stukken er op het bord over zijn, hoe beter De Lange speelt. Uiteindelijk maakte Van der Stee remise in een eindspel met ongelijke lopers en bracht De Lange met een fraai staaltje eindspeltechniek de buit in veilige haven.

Dubbelschaak-2 en -3

Dubbelschaak-2 behaalde de overwinning vooral door degelijk spel. Er vielen maar liefst zes remises, maar omdat Tom van Stiphout en Niels Heijstek allebei zeer overtuigend wisten te winnen, kwam de eindzege geen moment in gevaar. Dubbelschaak-3 ging intussen hard onderuit tegen Het Kasteel uit Escharen: alleen Hans Bakx wist te winnen; eindstand 1½-6½.

Pas op 20 november staan de volgende competitiewedstrijden op het programma. Dubbelschaak-1 speelt dan uit tegen het sterke D4 uit Oosterhout.

Geen opmerkingen: