zaterdag 16 oktober 2010

Nieuwe kansen

Schaakrubriek uit Brabants Centrum van donderdag 2 september

Langzamerhand pikken alle schaakverenigingen in Nederland hun reguliere activiteiten weer op. Zelfs in Brabant, dat dit jaar als laatste aan de beurt was bij de vakantiespreiding, zijn de meeste leden inmiddels terug van vakantie. Sommigen hebben zich in het zomercircuit zelfs aan serieuze toernooien gewaagd. En zo komt de gespreksstof van de reisverhalen al snel weer op de schaakopeningen, de middenspelstrategie en het eindspel.

Bij de meeste clubs begint het nieuwe seizoen traditioneel met een Algemene ledenvergadering waarin het bestuur verantwoording aflegt voor het gevoerde beleid in de afgelopen periode en zijn beleidsvoornemens voorlegt aan de leden. Bij Dubbelschaak in Boxtel is de vergadering dit jaar naar eind september uitgesteld, maar de interne competitie gaat aanstaande dinsdag al van start. Bij Dubbelschaak wordt in poules op speelsterkte gespeeld om een aantal periodekampioenschappen, waarvan de winnaars aan het eind van het seizoen een play-off spelen om het clubkampioenschap. Bovendien is er een soort knock-out competitie om de Meierijcup waar ook leden van andere verenigingen aan mee kunnen doen. En daarnaast houdt de club een zogenaamde spek-en-bonen-competitie voor degenen die op de clubavond geen partij uit de andere competitie hoeven te spelen en verschillende rapid- en snelschaakcompetities.

De belangrijkste andere clubactiviteit is de competitie met andere verenigingen. Dubbelschaak speelt met een aantal teams in de clubcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond. Het eerste team speelt in de KNSB-competitie en is dit jaar ingedeeld in de 3e klasse H met louter Brabantse en Limburgse verenigingen. Veel kansen op een kampioenschap lijkt het eerste dit seizoen niet te maken. Voerendaal-2 is huizenhoog favoriet. Het eerste van Voerendaal is vorig seizoen naar de Meesterklasse gepromoveerd en heeft zich dankzij een nieuwe sponsor aanzienlijk weten te versterken, waardoor de spelers die in mei in de eerste klasse kampioen werden, in september in de derde klasse zullen aantreden.

Wie mee wil spelen in de interne of externe competitie kan zich aanmelden via dubbelschaak.nl.

 Opgave 338 komt uit een partij tussen Erik Spakenburg en Huub van Dongen uit het Open Nederlands Kampioenschap van afgelopen zomer. Zwart speelt en wint.

Opgave 338 is een klassieker uit een partij tussen Edward Lasker en George Thomas gespeeld in Londen 1912. Wit won met 1. Dh5xh7+ Kg8xh7 2. Pe4xf6+ Kh7-h6 (2. … Kh8 3. Pg6 mat) 3. Pe5-g4+ Kh6-g5 en nu kan wit op vele manieren mat forceren. Hij koos voor 4. h2-h4+ Kg5-f4 5. g2-g3+ Kf4-f3 6. Ld3-e2+ Kf3-g2 7. Th1-h2+ Kg2-g1 8. Ke1-d2 mat.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: