zaterdag 16 oktober 2010

Huisschakers gezocht

Er zijn heel veel mensen die thuis wel eens een partijtje schaken. Sommigen spelen tegen een kennis of een familielid, anderen hebben de weg naar het internet of de schaakcomputer gevonden. Ze spelen soms heel behoorlijk, maar missen de routine van de clubschaker. De Boxtelse schaakvereniging Dubbelschaak wil heel graag met deze mensen in contact komen voor een bijzonder experiment.
Op de jeugdafdeling van Dubbelschaak zitten vier jonge spelers, die nu ze op de middelbare school zitten langzamerhand de overstap naar de clubavond van de volwassenen op dinsdag in Grand Café Rembrandt moeten gaan maken. Met aangepaste speeltijden natuurlijk: van 19.30 uur tot ongeveer 21.00 uur. Omdat het niveauverschil met de volwassen Dubbelschaakleden nog al fors is, zoekt de vereniging huisschakers, die één of twee keer maand een partijtje tegen een jeugdlid willen spelen.

Misschien vindt u het leuk op de club en vindt u zo een nieuwe hobby. In elk geval zal het uw spelpeil ten goede komen, want iedere keer als u meedoet, krijgt u van de club een blad met oefenstof en handige tips, samengesteld door uw eigen columnist. Uw partijen worden desgewenst met u nabesproken. Kosten zijn er niet aan verbonden, tenzij u na enige tijd besluit om lid te worden, maar dat bent u niet verplicht.

De oefenstof wordt ontleend aan de Stappenmethode, een door Internationaal Schaakmeester en pedagoog Cor van Wijgerden ontwikkelde methode om de fijne kneepjes onder de knie te krijgen. Die methode staat internationaal hoog in aanzien en is vooral bijzonder geschikt om het positiegevoel te verbeteren en de tactische vaardigheden te trainen. Op de jeugdafdeling wordt diezelfde methode gebruikt.

Voelt u er wel iets voor om Dubbelschaak op deze manier te helpen, stuur dan een mailtje naar Huub van Dongen. We overleggen dan even over de voor u meest geschikte speeldata en dan kan de wedstrijd beginnen. Ik voorspel een gelijkopgaande strijd.

 Opgave 344 komt uit de Stappenmethode. In Stap 2 worden de cursisten gedrild in eenvoudige trucs zoals de Dubbele Aanval Dame. Desondanks trappen veel schakers er steeds opnieuw weer in. Ziet u hoe wit een stuk kan winnen?

Opgave 343 kwam uit een partij Demina-Rozenfeld, USSR, 1985. Zwart speelde gemakzuchtig 1. … Te3-e4+? 2. Td4xe4 d2-d1D en werd nu verrast door de fantastische truc (Stap 6 niveau) 3. Tg2-e2!! Ineens dreigt er mat. Zwart is gedwongen zijn dame voor een toren terug te geven en staat dan verloren. In Stap 7 moet je dat zien aankomen. Dan vind je de winst met 1. … d2-d1D+! en nu 2. Dxd1 Te4+ 3. Txe4 Dd1+ 4. Tge2 Dd7 of 2. Txd1 Db4+ 3. Kg5 (3. T of Dd4 Te4+) 3. … Txg3+! 4. Txg3 Dh4 mat. Heel moeilijk allemaal, maar troost u: de betreffende jeugdspelers van Dubbelschaak zitten ongeveer op het niveau van Stap 3.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: