zaterdag 16 oktober 2010

Dubbelschaak overrompelt Combinatie Asten

Persbericht Dubbelschaak over competitiewedstrijd zaterdag 25 september

In de eerste ronde van de KNSB-competitie heeft Dubbelschaak zeer overtuigend De Combinatie verslagen. De gerenommeerde club uit Asten, waar onder andere grootmeester Robin Swinkels is opgeleid, werd door de Boxtelse schaakvereniging al voor de eerste tijdcontrole volledig overrompeld. Het stond toen al 4-0. Dat het uiteindelijk nog 5½ - 2½ werd, was verder van weinig betekenis, al had een nog hogere uitslag er zeker ingezeten.

De score werd geopend door Peter Boll met wit aan bord drie. In de veronderstelling dat hij via een trucje op de onderste rij kon ontsnappen, liet Bolls tegenstander een toren insluiten. Dat bleek een zware misrekening, want via een schijnoffer van de dame bleef Boll een volle toren voor, waarna zwart natuurlijk meteen capituleerde. Huub van Dongen moest er aan bord twee heel wat harder voor werken. Tegen Maurice Swinkels, het jongere broertje van de grootmeester die natuurlijk al lang niet meer bij Asten speelt, had hij met zwart een ongebruikelijk variantje van het Schots toegepast. Het bleek een succes. Zwart kreeg dermate groot voordeel dat Van Dongens jeugdige tegenstander geen andere optie meer had dan een pion te offeren om nog overeind te blijven. Daarna verdedigde hij zich als een leeuw, maar hij kon uiteindelijk niet verhinderen dat van Dongen zijn stelling kraakte.

Een eervolle vermelding verdient ook invaller Gilion Berkelmans. Hij was aan bord acht wat moeilijk uit de opening gekomen. In de scherpe strijd die ontbrandde, bleek hij echter heel wat slagvaardiger dan zijn vrouwelijke tegenstander. Het was Berkelmans’ eerste overwinning in het eerste team. Als bij zo doorgaat volgen er meer. In dezelfde minuut voor als de 3-0 viel ook de 4-0. Michel van der Stee had aan bord vijf al enige tijd een fraaie stelling. In armoede lanceerde zijn tegenstander een wanhoopsaanval die er op het eerste gezicht levensgevaarlijk uitzag. Van der Stee hield echter het hoofd koel, offerde een kwaliteit en nam de aanval over. Dat bleek de juiste aanpak: enkele zetten later kon zwart opgeven.

Scheidsrechterlijke dwaling

Intussen was er enige commotie ontstaan aan bord vier waar Martien van der Meijden met zwart tegen Astens hoogste ratinghouder Rob Aarts speelde. In een ingewikkeld middenspel hadden beide spelers zoveel bedenktijd gebruikt, dat ze allebei nog zeker vijftien zetten binnen een minuut moesten afwerken. Genoteerd werd er niet meer en op een gegeven moment overschreed wit de toegestane bedenktijd voor de eerste veertig zetten. Aarts beweerde dat hij er veertig had gedaan; hij had geteld. Maar dat is natuurlijk niet voldoende. De partij werd gereconstrueerd. Aarts bleek inderdaad zijn veertigste zet op het bord te hebben uitgevoerd, maar voordat hij de klok indrukte was zijn bedenktijd om. Volgens de reglementen is de zet pas uitgevoerd als de klok is ingedrukt, maar daar bleken noch de spelers noch de wedstrijdleider, die zich nauwelijks met de zaak bezighield, van op de hoogte. Doorspelen, was de beslissing, waarna de spelers na alle opwinding de partij meteen remise gaven. Pas thuis realiseerden de Dubbelschakers zich wat er gebeurd was. Het eerste halfje van Asten was volkomen ten onrechte cadeau gegeven. Zwart had reglementair gewonnen wegens tijdsoverschrijding. Inmiddels is protest aangetekend bij de Commissie van Beroep van de KNSB.

Heel erg was dat overigens allemaal niet. Wil van Lankveld had intussen aan bord zeven ook gewonnen. Hij had de hele partij al beter gestaan. Toen de veertigste zet eenmaal was gedaan, bleek hij met twee stukken meer de tegenaanval van zijn opponent gemakkelijk af te kunnen slaan. Jammer genoeg stonden de resterende partijen, Guido Jansen op het eerste bord en Rob van Meurs aan bord zes, verloren. Er werd nog zeker anderhalf uur doorgeknokt om ook op die borden de kansen te laten keren, maar dat mocht niet meer baten.

Sterke poule

Met deze stevige overwinning heeft Dubbelschaak een goede start gemaakt. In de volgende ronde op 9 oktober thuis tegen Eindhoven-2 kunnen de Boxtelse cracks laten zien of ze dit jaar echt om het kampioenschap mee kunnen draaien. Vooral UVS uit Nijmegen, SV Geleen en Voerendaal-2 lijken geduchte concurrenten.

Geen opmerkingen: