donderdag 17 maart 2011

Zijn schaakvereniging

Schaakrubriek van 13 januari 2011

Eén van de meest enthousiaste schaakpromotors van Noord-Brabant is Jacques Peeters uit Oisterwijk. Niet dat hij zich met grootse meeslepende zaken bezighoudt, neen, hij houdt het plaatselijk en klein, maar hij is uiterst inventief. Peeters, inmiddels 77, is in het verleden ruim tien jaar voorzitter geweest van SV Oisterwijk. Nog langer was hij jeugdleider bij zijn club. Sinds Oisterwijk in 2009 gefuseerd is met De Oude Toren uit Berkel-Enschot is good-old Jacques opnieuw gevraagd de jeugdschaakafdeling op poten te zetten. Intussen heeft de club ruim veertig junioren, een vast begeleidingsteam en nauwe betrekkingen met de basisscholen.

Een en ander is geen toeval. Het is al zeker voor de derde keer dat Peeters zijn vereniging optuigt met een bloeiende jeugdafdeling. Om te voorkomen dat het succes wegebt zodra hij zich terugtrekt, en vooral ook om andere verenigingen het juiste pad te wijzen, heeft Peeters onlangs onder de titel Mijn Schaakvereniging een lijvige handleiding gepubliceerd. Het boek valt uiteen in twee delen. Het eerste behandelt de opzet en het management van een schaakclub met een actieve jeugdafdeling. Veel van wat er in staat, lijkt voor de hand te liggen, maar er wordt o zo vaak tegen gezondigd. Daarnaast bevat dit deel ook een groot aantal praktische tips en uiterst aantrekkelijk ideeën waarmee ook kleine schaakverenigingen zich kunnen onderscheiden. Daarbij wordt in detail ingegaan op de succesnummers van de Oisterwijkse club zoals het Mundial-festival, het Terrassenschaaktoernooi op De Lint en het Boskaboutertoernooi voor de jeugd.

Het tweede deel van het boek gaat over de begeleiding van jeugdspelers en ook daarin is een heleboel nieuws te vinden. Peeters biedt een uitstekende aanvulling op de Stappenmethode van Van Wijgerden, die tegenwoordig bij alle schaakclubs wordt gebruikt. De Stappenmethode is vooral schaaktechnisch van topniveau. De bij behorende Handleidingen bieden weliswaar een didactisch kader, maar veel wordt overgelaten aan de creativiteit en de inzet van de schaakdocent. Dat geeft niets, maar op de meeste schaakclubs wordt de begeleiding van de jeugd door amateurs zonder onderwijsachtergrond verzorgd en voor hen zijn de tips en ideeën van Peeters goud waard. Sommige leerhulpmiddelen die hij bedacht heeft, zijn ronduit spectaculair en verdienen een serieuze uitgever.

Opgave 356:
S.R. Barrett, wit geeft mat in 12.
 Her en der heb ik enige kritiek gehoord op het schaaktechnische deel van het boek. Ik vind het nog al meevallen. Peeters is een heel matige schaker, maar de voorbeelden die hij geeft zijn to the point. Het boek is ook niet goed geschreven. Maar het gaat ook niet om schaaktechniek of bellettrie. Het is een boek ter inspiratie. Als zodanig voldoet het prima. De opgave hierboven gebruikt Peeters om beginners te enthousiasmeren. Wit aan zet forceert mat in twaalf.

Opgave 355:
Hoe wint wit na 1. ... Pd7?
Het boek Mijn Schaakvereniging kunt u per mail bestellen bij Jacques Peeters. Het kost € 28,50.

Opgave 355 uit De Noordzee Opening van Ernst Timmer was een makkie. Na 1. … Pb8-d7 forceert 2. Le4xg6+ mat.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: