donderdag 17 maart 2011

Soft pawn

Rubriek van 10 februari

Schaken en internet zijn voor elkaar geschapen. Internet en seks natuurlijk ook. Geroutineerde websurfers zullen dan ook menig plaatje voorbij zien komen van schaars geklede dames die met schaakstukken poseren, zich op een openluchtschaakbord neervlijen of zich anderszins met het schaakspel vermaken. Er zijn op het net zelfs al beauty contests georganiseerd voor schaakbabes, zoals de voormalige wereldkampioenen Antoaneta Stefanova en Alexandra Kostenjoek. Uiteraard met bijbehorende broeierige fotoreportages, lingerielijnen en andere gadgets. Maar wat eind vorig jaar op de markt kwam, sloeg alles wat ik ooit heb gezien of gehoord: een zeer luxe schaakset met als stukken 32 in biocompatibele siliconen en styrenen uitgevoerde en met goudplaat gedecoreerde vibrators.

De schaakset is ontworpen door de New Yorkse studio Aruliden. “Chess is something that works as the setting for a sex toy,” verklaart Rinat Aruh, één van de oprichters van Aruliden op het internet. “It’s a very sexy mind game.” Dat laatste geloven wij graag en wellicht helpt het ontwerp mee om meer vrouwen voor de schaaksport te interesseren. Maar als u denkt dat het wellicht een mooi idee is voor Valentijnsdag, wacht u een teleurstelling. Volgens diverse bronnen op internet zou het spel te koop zijn in de chique Parijse sexshop Kiki de Montparnasse. Prijs: een dikke € 5000. Op de website van kittige Kiki zijn echter allerlei leuke speeltjes te vinden, maar een schaakspel, ho maar. Zou het al uitverkocht wezen?

Voor de ware geeks en nerds, waar de schaakwereld van vergeven is, is de schaakset erg interessant. Hun eenzijdige wereldbeeld, dat louter uit zetten en varianten bestaat, krijgt ineens een heel andere dimensie. Het centraliseren van de pionnen verliest zijn onschuld. Het fianchetteren van de lopers is nooit meer wat het geweest is. Over het binnendringen met de torens zullen we voortaan maar zwijgen. “Zullen we een potje schaken?” wordt ineens een hilarische vraag. Het lukt u vast wel om zelf andere woordspelingen te bedenken om eens lekker te gniffelen.

Opgave 359: wit wint.
Een Zwickmühle is een combinatie die gebaseerd is op een steeds terugkerende aftrekaanval. Opgave 359 is één van de beroemdste voorbeelden. In het grote toernooi van Moskou in 1925 werd de grote wereldkampioen Emanuel Lasker er met zwart het slachtoffer van tegen Carlos Torre. Ziet u hoe wit aan zet hier wint?

Opgave 358: zwart wint na 1. Tc1.
In opgave 358 speelde Rob van Meurs na 1. Tf1-c1? Eenvoudig 1. … Dc2xc1+ 2. Lh6xc1 Tc8xc1+ 3. Kg1-f2 en nu, zoals de schakers zeggen ‘achterlangs’ 3. … Lb4-e1+ en de witte dame valt.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: