donderdag 31 maart 2011

De speelzaal van het NK

Wat de Nederlandse topgrootmeesters vinden van het idee om ergens in de provincie in een school het Nederlands kampioenschap af te werken, weet ik niet, maar ik heb zo mijn vermoedens. Talloze schaakclubs in Nederland werken hun wedstrijden af in rommelige aula’s ter beschikking gesteld door welwillende lycea. Zelfs in de meesterklasse wordt om de haverklap in dat soort accommodatie gespeeld. Ze kunnen niet weten dat het bij SintLucas heel anders ligt: een heuse theaterzaal met foyer. Het project werd enkele jaren geleden, als blijk van de betrokkenheid van SintLucas bij de gemeenschap, aan de school gebouwd. Het theater heeft een eigen moderne en toch statige ingang. Er zal gespeeld worden op het podium, het publiek kan de spelers gadeslaan vanuit de zaal, in een ruimte aan de andere kant van de foyer worden de partijen van commentaar voorzien. Daarnaast wordt in een computerlokaal een persruimte ingericht. Kortom: een toplocatie een topevenement waardig.


Schakers zijn erg gevoelig voor de ambiance tijdens een toernooi. Toen het NK eind jaren zestig en begin jaren zeventig in Hotel De Klanderij in Leeuwarden werd gespeeld, placht Internationaal Grootmeester Hein Donner mopperend op en neer te reizen naar Amsterdam. Niet alleen omdat hij de provincie verachtte. In een artikel in Schaakbulletin beschreef hij het hotel als een authentiek ‘Olde Frysk Swine Kut’, in 1321 gebouwd, en sindsdien, noch aan de buitenkant, noch aan de binnenkant, ooit aangepast aan de eisen des tijds. Wellicht heeft Donners spotlust eraan bijgedragen, maar inmiddels is het historische hotel onder de sloophamer gevallen. Op internet staan nog oude prentbriefkaarten. Een fraai provinciaal jugendstilgebouw van rond 1900. Alles aan Donner was overdreven. Zelfs zijn kijk op de werkelijkheid.

In Boxtel zullen de spelers niets te klagen hebben. De omgeving is rustig. De zaal ideaal. Zelfs van het negenrondige Open Toernooi dat de Stichting Houtje Hoofd Helder tegelijkertijd als nevenevenement in de aula zal houden, hebben de toppers geen last. Zelfs niet als er honderden liefhebbers op afkomen. De school heeft een fraaie tuin die bij mooi weer zowel door de amateurs als de profs gebruikt kan worden om gezellig even na te praten. Ook de foyer is daarvoor zeer geschikt. En de overnachtingen in Conferentiehotel Landgoed Huize Bergen in Vught moeten zelfs in de smaak vallen van de meest verwende globetrotters uit het deelnemersveld.

Opgave 366: wit wint.
 Opgave 366 stamt uit een partij tussen NK-deelnemers Erwin L’Ami en Ted Barendsen. Wit wint. Een klassieker!

Opgave 365: wit wint.
In opgave 365 zien we Ivan Sokolov aan het werk tegen Jan Timman. Wit won fraai met het kwaliteitsoffer 1. Te7xd7! Lf5xd7 2. Pf4xg6 Wit dreigt niet zo zeer op f8 te slaan, maar vooral 3. Df3 met onafwendbaar mat. Timman probeerde nog 2. … Dc5-c3 en werd toen nogmaals onaangenaam verrast met 3. Df3xh5! De toren op e1 is onkwetsbaar, want na 3. … Dxe1+ 4. Kh2 Dc3 ( de enige manier om het mat op h8 te dekken) 5. Pe7+ Kg7 6. Dh6 is het mat. Zwart gaf op.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: