donderdag 17 maart 2011

Schaakgeschiedenis

Schaakrubriek van 27 januari 2011

Onlangs kreeg ik bij toeval het boek Zet na Zet in handen, geschreven door Guus van der Waals, ondertitel Een analyse van een halve eeuw Noord-Brabants Schaakleven en uitgegeven ter gelegenheid van de 50-jarig bestaan van de Noord-Brabantse Schaakbond in 1977. Er blijkt heel wat wetenswaardigs in te staan. Een keur aan basismateriaal voor eenieder die zich in de geschiedenis van het verenigingsleven wil storten.

Bij de oprichtingsvergadering van De Waltoren in 1970 werden heel wat namen voor de nieuwe club voorgesteld. Op de vergadering was de heer Clemens aanwezig van de opgeheven EBS, de Eerste Boxtelse Schaakvereniging. Geen wonder dat TBS als nieuwe naam even de revue passeerde. Uit Zet na Zet blijkt dat dat een historische vergissing was geweest, niet alleen omdat de afkorting later in het strafrechtelijke circuit gebruikt zou gaan worden, maar vooral omdat het sommetje niet klopt.

EBS werd in 1913 opgericht. Van de eerste jaren van deze vereniging is weinig bekend. Toen in 1923 de Vaderlandse Schaakbond in Brabant een competitie organiseerde, deed EBS niet mee. Wel de Boxtelse RKSV, de Rooms Katholieke Schaakvereniging. Op 25 november vond de eerste wedstrijd plaats: Breda-Eindhoven 5½ - 2½. De tweede wedstrijd, Boxtel-Den Bosch II, werd gespeeld op 9 december. Boxtel verloor met 1-7 door remises van H.J. van Susante en P.M. Hoek op bord één en drie en verliespartijen van H.M. van Griensven, F.J. Bekker, J.J. van Susante, A. Vugts, L. van de Eerden en J. van Haren.

Van 1923 tot 1927 doet de RKSV vier keer mee in de competitie. Als in 1927 de NBSB wordt opgericht, trekt de club zich voor twee jaar terug, maar doen er twee andere Boxtelse clubs mee: EBS en een nieuwe vereniging met de naam Houvast, die het maar twee jaar volhoudt. In het seizoen 1932-1933 speelt er ineens een vereniging Boxtel/Osch mee in de competitie.

Tellen we al die verenigingen mee, dan was De Waltoren de Vijfde Boxtelse Schaakvereniging, en Dubbelschaak ’97, dat uit een fusie van De Waltoren en de Gestelse Pion ontstond de Zesde. EBS hield het tot nu toe het langste vol: van 1913 tot 1958. Misschien wel dankzij de bemoedigende boodschap die de vereniging in het eindverslag van het allereerste NBSB-competitieseizoen krijgt: “Toch geloven wij dat de EBS beter kan, maar dan moet er ook geoefend worden, wel te verstaan in het schaakspel en niet in kaarten en biljarten. Wij hopen dan ook, waarde Dr. Hoek, dat de zomerse periode niet in ledigheid wordt doorgebracht.”

Opgave 357: wit wint.
Willem Fick-Eugène Snosko-Borowsky.
 In de eerste jaren van de vorige eeuw, nog voor dat de NBSB bestond, waren de gebroeders W. en L. Fick, die onder andere schaakvereniging in Bergen op Zoom hebben opgericht, de topspelers uit de regio. Vooral Mr. Dr. Willem Fick was een klasbak. In bovenstaande stelling speelt hij met wit tegen Snosko-Borovsky, een wereldtopper uit die jaren. Zwart heeft net de dame voor twee torens gegeven, maar wit demonstreert dat dat veel te optimistische was. Ziet u hoe?

In opgave 356, een probleem van S.R. Barret uit 1874, geeft wit mat in elf met 1. Dc2-c3 Ka1-b1 2. Dc3-d3+ Kb1-a1 3. Dd3-d4 Ka1-b1 4. Dd4-e4+ Kb1-a1 5. De4-e5 Ka1-b1 6. De5-f5+ Kb1-a1 7. Dg5-f6 Ka1-b1 7. Df6-g6+ Kb1-a1 8. Dg6-g7 Ka1-b1 9. Dg7-h7+ Kb1-a1 10. Dh7-h8 Ka1-b1 en nu de dame de hele trap is opgelopen, kan ze mat geven op h1.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: