donderdag 17 maart 2011

DJ Kasparov

Rubriek van 17 februari 2011

De zoekterm Kasparov levert miljoenen schaaksites op. Maar opmerkelijk genoeg staat bij Google op één een werving- en selectiebureau voor financieel personeel, dat kennelijk graag schakers vindt. En op zeven de ‘partyflock artiest’ Kasparov en dan hebben we al een Wikipedia-doorverwijspagina overgeslagen.

Anand en DJ Kasparov
In de wereld van de tuitende oren blijkt een wereldberoemde deejay rond te lopen die zich naar voormalige wereldkampioen Gary Kasparov noemt, de man die in doodse stilte zoveel kunstwerken op het schaakbord heeft gewrocht. Bij de video’s stuiten we al gauw op muziekopnames. Een grote hit blijk het nummer The Babson Task te zijn. En dan wordt het duidelijk: DJ Kasparov, volgens zijn website een pseudoniem van Bas Oskam, is een schaker. De ratingviewer van de KNSB verraadt hem niet. Wel een B.W. (Bart) Oskam, geboren in 1980 en met een rating van 1761. Maar op de ratingsite van Mark Huizer blijkt die wel degelijk Bas te heten en te spelen bij De Doredenkers uit Wijk bij Duurstede. Tijdens het afgelopen Tata Steel Schaaktoernooi is hij zelfs geportretteerd naast wereldkampioen Vishwanathan Anand.

Er is natuurlijk wel vaker muziek rond het thema schaken gecomponeerd. Jammer genoeg niet door François-André Danican Philidor, de 18e eeuwse grondlegger van het moderne positiespel, die als operacomponist Mozart naar de kroon stak. Maar we hebben de musical Chess van de ABBA-boys Björn Ulvaeus and Benny Andersson. En natuurlijk de Euwe-suite, in 1985 gecomponeerd door de Amerikaan Rodney Waschka II. The Babson Task is een schaakprobleem. Een heel bijzondere stelling waar bijna geen wedstrijdschaker chocolade van kan maken. Iets heel bijzonders. Alleen voor fijnproevers. En nu lees ik op internet: “Oowkeej dan lkkr nummen ;)” en “GABBER 4Life”. Ik heb ook even geluisterd. Was ik maar doof geboren!



Volgende week zal ik uitleggen wat de Babson Task behelst. Nu als inleiding iets over de minorpromotie: een pion die de achterste lijn bereikt, hoeft niet tot dame te promoveren. Soms is een toren, paard of loper beter. Erg vaak komt zoiets niet voor: zeker de toren- of loperpromotie zijn zeldzaam. Denkt u nu maar eens over opgave 360. Zwart speelt en wint.

Tijdens zijn partij tegen Torre in het toernooi van Moskou 1925 ontving wereldkampioen Emanuel Lasker een telegram met de boodschap dat een toneelstuk van zijn hand in New York zou worden uitgevoerd. Enkele zetten later trapte hij in een geweldige truc, de oplossing van opgave 359: 1. Lg5-f6!! Db5xh5 2. Tg3xg7+ Kg8-h8 3. Tg7xf7+ Kh8-g8 4. Tf7-g7+ Kg8-h8 5. Tg7xb7+ Kh8-g8 6. Tb7-g7+ Kg8-h8 7. Tg7-g5+ en wit wint.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: