donderdag 17 maart 2011

Secret Story

Schaakrubriek van 10 maart 2011

Op Net5 loopt op dit moment de reality soap Secret Story. Net als indertijd bij Big Brother zit een groep tamelijk jonge lui langdurig opgesloten in een huis. Daarbij worden ze vierentwintig uur per dag door een heleboel camera’s gadegeslagen. Van het beeldmateriaal wordt bijna dagelijks op de televisie een compilatie uitgezonden. Via internet en een aantal digitale kanalen (onder andere Ziggo, kanaal 15) zijn de gebeurtenissen live te volgen. Iedere week moeten de deelnemers elkaar nomineren om naar huis te gaan en de kijker beslist uiteindelijk wie er mag blijven. Wie over een paar maanden als laatste overblijft, verdient een ton.

Tot zo ver is er niets nieuws onder de zon, maar behalve het gehoorzamen aan allerlei onzinnige opdrachten van ‘De Stem’, hebben ‘De Bewoners’ nóg een taak: het verborgen houden van hun eigen geheim en het achterhalen van de geheimen van de anderen. Zo ontstaat een akelig psychologisch spelletje. Iedereen moet de ander te vriend houden om niet genomineerd te worden en het leven een beetje dragelijk te houden, maar tegelijkertijd ben je wegens de geheimen verplicht continu de kluit te belazeren. Het spel zou net zo spannend kunnen zijn als schaken. Maar bij Secret Story duurt het wel erg lang voor de spelers tot een zet besluiten. En eerlijk gezegd vind ik de deelnemers, ondanks de aanwezigheid van een heuse homo en een pornoactrice, behoorlijk kleurloos.

Terror Jaap Amesz
 Misschien had er een schaker mee moeten doen. De Gouden Kooi, de vorige grote productie volgens de Big Brother-formule, werd gewonnen door Jaap Amesz, beter bekend als Terror Jaap. De opzet was toen dat de deelnemers elkaar met alle mogelijke middelen moesten wegpesten, maar gedurende het spel werden de spelregels meerdere keren veranderd. Terror Jaap, een afgrijselijke corpsbal zonder gêne, was het beste tegen de spanning bestand en bleek zelfs een uitstekende schaker. Tijdens de serie werd de Nederlandse grootmeester Jan Werle uitgenodigd in de Gouden Kooi voor een snelschaakmatch tegen de dikke antiheld. Terror Jaap won de eerste partij en verloor de match uiteindelijk nipt met 3-2. Korte tijd later werd Jan Werle Europees kampioen!

Opgave 363: wit wint.
Opgave 363 is afkomstig uit een partij tussen Jaap Amesz en Christopher Davies, gespeeld tijdens de Glorney Cup in 2000, een soort Europacup voor nationale jeugdteams. Zijn overwinning op Jan Werle was beslist geen toevalstreffer. Sterker nog: Jan Werle zat in hetzelfde team. Ziet u hoe wit aan zet de partij snel beslist?

In opgave 362 straft zwart wits vorige zet 1. Lxd6 af met 1. … Lf6-d4+! Zwart onderbreekt met tempowinst de d-lijn en kan daarna veilig op d6 slaan.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: