donderdag 17 maart 2011

Tata Steel

Rubriek van 3 februari 2011

Hoogovens werd overgenomen door Corus, Corus werd Tata Steel, maar het toernooi, dat al sinds 1937 eerst in Beverwijk en nu in Wijk aan Zee wordt gehouden, bleef altijd bestaan. Dit jaar werd de hoofdgroep op sensationele wijze gewonnen door Hikaru Nakamura, een Amerikaan van Japanse afkomst die al jaren bekend staat als een supertalent. Hij bleef onder andere wereldkampioen Vishwanathan Anand en de nummer één op de wereldranglijst Magnus Carlsen voor. De Nederlandse puber Anish Giri haalde een keurige vijftig procent score; hij zal ongetwijfeld één van de volgende edities van het toernooi winnen, want wie zich op zijn zestiende met de wereldtop kan meten, staat op de drempel van een enorme doorbraak.

Het Tata Steel Toernooi is sinds jaar en dag één van de belangrijkste schaaktoernooien van de wereld. In tennistermen mag je het gerust met Wimbledon vergelijken. Maar het leukste onderdeel van het toernooi zijn misschien wel de amateurgroepen. Dit jaar waren er 59 tienkampen, zo’n tweehonderd vierkampen en nog een aantal nevenevenementen voor journalisten, parlementariërs en andere coryfeeën. Al die deelnemers spelen onder Spartaanse omstandigheden aan lange tafels, krap op elkaar met nauwelijks ruimte om even de benen te strekken. Vooral in de tienkampen is de strijd gruwelijk. De deelnemers worden ingedeeld in een hiërarchische piramide. Wie een groep wint, mag het het volgende jaar in een hogere categorie proberen. Wie de hoogste groep bij de amateurs op zijn naam schrijft, krijgt een jaar later een uitnodiging voor Grootmeestergroep C. Het spreekt vanzelf dat de hoogste groepen bij de amateurs gevuld zijn met semiprofessionele subtoppers die hogerop willen.

De heldendaden van de amateurs worden zelden beschreven. Ten onrechte. Neem nu Dubbelschaker Rob van Meurs. Hij huurde een vakantiehuisje aan zee en stortte zich in het schaakleven. Met grote overmacht won hij groep 3F: drie remise en zes overwinningen. Hij speelde geweldig. Nog twee keer promoveren, dan bereikt hij het nirwana, de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden. Maar ook met zijn resultaat van dit jaar zal hij maanden in volle tevredenheid van zijn leven kunnen genieten, want winnen is werkelijk het mooiste wat er is.

Opgave 358:
Waarom is 1. Tfc1 fout?
 In de stelling van opgave 358 staat Rob van Meurs met zwart iets beter. De witte aanval stelt niet veel voor en de witte structuur is slecht. Robs laatste zet, 1. … Tf8-c8 bevat bovendien een gemene valstrik. Zijn tegenstander trapte er in. Ziet u waarom 2. Tf1-c1 fout is?


Opgave 357: wit speelt en wint.

Opgave 357 kwam uit een partij van Willem Fick tegen Eugene Snosko-Borowsky uit 1923. Wit won een kwaliteit met 1. Le8-f7+ Kg8xf7 2. Dc1-c7+ en 3. Dc7xb8. Het kost daarna nog enig manoeuvreren voor de partij gewonnen is, maar dat was Willem Fick wel toevertrouwd.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: