woensdag 20 september 2006

Prins Lodewijk en de Koning
Een zomerfeuilleton deel 3


Door Huub van Dongen

In de vorige afleveringen zagen we hoe een invalide uit zijn rolstoel viel van het lachen bij een televisie-uitzending over de ontvoering van Gerrit Jan Heijn. En hoe in een ver verleden een vete ontstond tussen de schakers Donner en Prins. De basis voor ware thriller.

Al decennia lang was voormalig wereldkampioen Max Euwe de godfather van het Nederlandse schaak. Het baarde dan ook groot opzien dat Donner, in 1951, met een punt voorsprong op Euwe, het Hoogovensschaaktoernooi won. Bovendien overklaste hij dat jaar de Nederlandse nummers twee en drie, Van Scheltinga en Prins, in rechtstreekse matches over zes partijen. Prins keurde Donner sindsdien geen blik meer waardig. Zelfs toen Donner begin 1952 in het volgende Hoogovenstoernooi onderaan eindigde en zich volgens vele bronnen schandalig gedroeg (dronkenschap, een ingeslagen ruit, stampei om een verloren portemonnee), schreef Prins in het bondsblad alleen: "Over Donner zullen we maar zwijgen".

Feit is dat Donner’s carrière in 1952 stagneerde. In het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap, eindigde hij ver onder Prins. Maar voor een echt spannende episode van onze thriller moeten we naar Finland, waar dat jaar de schaakolympiade werd gehouden. We kunnen mooie beelden laten zien van de twee particuliere auto’s waarmee het schaakteam door panoramische landschappen trok. En de sfeer was om te snijden. Prins haatte Donner en Donner moet zich zwaar gepikeerd hebben gevoeld omdat hij achter Van Scheltinga en Prins aan het derde bord speelde. Helaas deed Euwe dat jaar niet mee. Hij had vast orde op zaken gesteld. Maar nu liep het uit de hand. Tijdens de wedstrijd tegen Rusland was Donner niet opgesteld, maar hij was wel opvallend aanwezig. Bij iedere zet van Prins sloeg hij in gespeelde wanhoop de handen ten hemel en hij verliet juichend de speelzaal toen Prins uiteindelijk verloor. Zijn teamgenoten schijnen het Donner betaald gezet te hebben door hem tijdens de rest van het toernooi alleen nog aan te spreken op zijn ongewassen uiterlijk en de noodzaak zich tijdig te verschonen.

Vermoedt u al dat de verlamde cycloop in de verhaallijn van 1987 Donner is? Hij schrijft in die tijd stukjes in NRC, onder andere over de domheid van het verplegend personeel. In een film zouden we laten zien hoe hij onrustig ligt te slapen, hoe een verpleegster de NRC leest, en hoe een arrestatieteam als het woonhuis van Lodewijk Prins omsingelt.
Wordt vervolgd.



Na het ondoordachte 37. … Pc5xd3?? redde wit zich in opgave 134 met 38. f4xg5! Na 38. … Pe5 39. gxh6 kan alleen wit nog proberen op winst te spelen. Donner deed daarom 38. …h6xg5 39. c2xd3 Kd6-e6 wat ons bij de volgende opgave brengt.



Opgave 135 stelt de laatste vraag over deze partij: hoe maakt wit remise? Tot 24 augustus kunt u de oplossing mailen aan huub@dubbelschaak.nl. Komt u er niet uit? Op www.dubbelschaak.nl vindt u tips.

Geen opmerkingen: