donderdag 28 september 2006

Persbericht Dubbelschaak 25 september 2006

Messemakers 1847 te sterk voor Dubbelschaak
Smadelijk verlies in Gouda

In de KNSB-competitie is Dubbelschaak dit seizoen op eigen verzoek niet in de regio Zuid- maar in Midden-Nederland ingedeeld. Het idee om op die manier de Limburgse clubs te ontlopen, die nu al bijna tien jaar de promotieplannen van Dubbelschaak frustreren, lijkt vooralsnog niet goed uit te pakken. In de eerste ronde liep Dubbelschaak in Gouda tegen een smadelijke en volstrekt onnodige 5-3 nederlaag aan.

In Gouda resideert Messemakers 1847, genoemd naar de toenmalige topspeler Christiaan Messemakers die de club in 1847 oprichtte. Daarmee zou Messemakers de oudste schaakvereniging van Nederland zijn, ware het niet dat er volgens de schaakgeschiedschrijvers in de vorige eeuw een periode van meer dan vijftig jaar is geweest, waarin in Gouda geen schaakactiviteiten plaatsvonden en de club waarschijnlijk helemaal niet bestond. Hoe het ook zij, de bezoeker hoeft in Gouda bij schaakwedstrijden geen historische setting te verwachten. Er werd gespeeld in zo’n modern benauwd schoolgebouw, waar ook op zaterdag de warmte en de lucht van honderden jonge lijven is blijven hangen. Of dat de concentratie van de Boxtelse caféschakers verstoorde, blijft gissen, maar feit is dat de Boxtelaren er weinig van terechtbrachten.

Alleen Hans Heijstek en Rob van Meurs onderscheidden zich in positieve zin. Heijstek zette zijn tegenstander direct vanuit de opening in zijn bekende oerdegelijke stijl helemaal vast en haalde al snel gedecideerd de winst binnen. Rob van Meurs deed er wat langer over, maar bleek het eindspel veel beter beoordeeld te hebben dan zijn tegenstander. Verder voegden Michiel Luijpen en Huub van Dongen nog twee halve puntjes aan de eindscore toe, maar aan de overige vier borden ging het gruwelijk mis. Het is te hopen dat Dubbelschaak zich weet te herpakken, anders zou het wel eens een zwaar seizoen kunnen worden; Messemakers is bepaald niet het sterkste team uit de poule.

Uitslagen:
Messemaker 1847 - Dubbelschaak '97 5 - 3
1. Jan Cheung - Huub van Dongen ½ - ½
2. Erich Karstan - Michiel Luijpen ½ - ½
3. Remco Hylkema - Martien van der Meijden 1 - 0
4. Frans Bottenberg - Rob van Meurs 0 - 1
5. Leslie Tjoo - Wil van Lankveld 1 - 0
6. Peter Vorstermans - Ad Kleijberg 1 - 0
7. Ton Hortensius - Hans Heijstek 0 - 1
8. Henk van der Wösten - Peter Rijkers 1 - 0

Geen opmerkingen: