donderdag 30 december 2010

Kerstbomen geprolongeerd

Voorlopig kunnen de kerstbomen nog even blijven staan. Ze geven volop sfeer in de laatste dagen van het jaar. Op oudejaarsavond is het misschien gezellig om in familiekring een paar puzzeltjes op te lossen. Vorige week vond u in deze rubriek al vier kerstboomproblemen. Hieronder vindt u vier nieuwe. Samen vormen ze een prijsvraag. Als u ze niet leuk vindt, kunt u ze volgende week misschien voor de kerstboomverbranding gebruiken. Vooralsnog wens ik u echter veel oplosplezier, een traditioneel zalig uiteinde en een geweldig nieuw jaar.

Voor alle opgaven geldt als opdracht: wit geeft mat in twee. Dat betekent dus dat wit begint en dat zwart na wits eerste zet niet kan voorkomen dat hij op de tweede witte zet mat wordt gezet.

Opgave 5: mat in twee.
Opgave 5, een boompje van G. Ametov uit 1976 mag er zijn. Het is fraai gestileerd en niet al te moeilijk om op te lossen. Zoals wel vaker in dit soort problemen is zwart in zetdwang. Iedere zet die hij doet, maakt een mat mogelijk. Wit zou dus het liefste helemaal niets doen. Maar hij is aan zet: wit geeft mat in twee.

Opgave 6: mat in twee.
Opgave 6 is een anonieme boom die voor het eerst in 1918 in Neurenberg gepubliceerd werd. In Duitsland staat dit probleem bekend onder de naam Oh Tannenbaum. De beginzet is behoorlijk spectaculair. Wit geeft mat in twee.

Opgave 7: mat in twee
Opgave 7 stamt al uit 1904. Componist Arthur Ford Mackenzie hoort tot de belangrijkste componisten uit die tijd. In dit probleem zou u een lelie kunnen zien, maar volgens Mackenzie is het een kerstboom. Misschien dat het probleem oorspronkelijk met verwisselde kleuren en zwart aan zet werd gepresenteerd.
Opgave 8: mat in twee
Opgave 8 ten slotte is een boom van de Fin Hanno Timo Letho. Zelf vind ik de stelling het pronkstuk van mijn verzameling. De vormgeving is al een sterk staaltje, maar voor de probleemliefhebber zit er ook nog een mooi thema in verborgen. De oplossing is niet moeilijk. Wit geeft mat in twee.

Beste oplosser krijgt Schaakscheurkalender

De opgaven van deze week vormen samen met de opgaven van vorige week een prijsvraag. Uw oplossingen kunt u tot 5 januari 2011 mailen naar Huub van Dongen. Onder de beste oplossers wordt de Schaakscheurkalender 2011 verloot. De hele collectie, inclusief oplossingen en uitslag van de wedstrijd, verschijnt op 6 januari 2011 op dit blog. 

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: