zaterdag 15 januari 2011

Kerstboomverbranding

Brabants Centrum 6 januari

Ieder jaar moet beginnen met schoon schip maken. Het is onvermijdelijk. In het vorige jaar is van alles blijven liggen en daar moet nodig iets aan gebeuren. En intussen is het nieuwe jaar begonnen met knallen die de stoepen en straten vervuilen met resten karton en een rode pap van papier, om over de nog onsmakelijkere overblijfselen van een nacht doorhalen maar te zwijgen. Nooit doen we het meer. Nooit! En zo hebben we nog meer voornemens die na een kleine week al weer zijn vergeten.

Eén van de zaken die dit jaar meteen afgehandeld moeten worden, is de prijsuitreiking van de kerst- en oudjaarpuzzels. In de laatste twee weken van het vorige jaar stonden er in totaal acht schaakproblemen in deze rubriek die allemaal de vorm hadden van een kerstboom. Alle oplossingen vindt u op een speciale overzichtstentoonstelling van dat soort schaakproblemen op de website van Dubbelschaak.

Onder de inzenders van volledig correcte oplossingen is de Schaakscheurkalender 2011 verloot, een voor schaakliefhebbers bijzonder vermakelijk dagoverzicht, onder andere verkrijgbaar bij schaakverzendhuis De Beste Zet uit Best. De prijs gaat naar Ad Kroot uit Waalwijk.

Rest ons de voornemens van de Boxtelse schaakvereniging Dubbelschaak te openbaren. De club wil graag vooruit op het sportieve vlak: er moet gepresteerd worden, want de club heeft de ambitie bij de beste clubs van Brabant te horen. Tegelijkertijd wil Dubbelschaak een gezelligheidsvereniging blijven. Iedere dinsdag is er op de vaste clubavond in Grand Café Rembrandt van alles te doen. Er is een competitie om het clubkampioenschap, er wordt een rapidcompetitie gespeeld om de Meierijcup. We houden snelschaaktoernooitjes en er wordt vooral lang nagepraat. Eén van de leukste initiatieven is een tweewekelijkse wedstrijd tussen de top van de jeugdafdeling en een groep genodigde thuisschakers en oudleden. Bovendien organiseert Dubbelschaak komend jaar in gemeenschapshuis De Walnoot maar liefst zes jeugdtoernooien voor kinderen uit de verre omgeving.

Letho: mat in twee
De mooiste opgave van uit de kerstbomenreeks vond ik dit mat in twee van Letho. Wit speelt 1. Kd6-d7! Zwart heeft daarna vier diagonale zetten met zijn koning. Dat wordt een ‘stervlucht’ genoemd. Passender kan het niet op Driekoningen: 1. … Kc3 2. Lf6 mat; 1. … Ke3 2. Lb6 mat; 1. … Kc5 2. Dg1 mat; 1. … Ke5 2. Da1 mat.

Opgave 354: Gottlieb-Pellemans
De Boxtelse jeugdspeler Jaap Gottlieb heeft de kerstvakantie gebruikt om veel te schaken. In het Brabants jeugdkampioenschap eindigde hij op een verdienstelijke tiende plaats. Bij het snelschaakkampioenschap deel hij het nog beter: derde. Opgave 354 komt uit een partij tussen Jaap en Mathijs Pellemans. Wit nam hier remise aan, maar hij had kunnen winnen. Ziet u hoe?

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: