donderdag 16 december 2010

DWDD

Omdat het 75 jaar geleden is dat Max Euwe wereldkampioen werd, laat Max Pam deze week in de rubriek Man op de Maan van het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door zijn favoriete schaakfragmenten uit de televisiegeschiedenis zien. Ik heb alleen nog de uitzending van maandag gezien: over de match Donner-Ree in 1971. Erg leuk. Donner achtte zich voor 99% zeker van de overwinning. Toen hij de match verloor, verklaarde hij op de televisie dat hij niet in fatsoenlijke woorden kon uitdrukken hoe hij zich voelde. In Donner-Ree, Polemiek van een tweekamp schreef hij later dat hij na afloop naar huis rende, waar hij zich brullend en krijsend op bed wierp en drie dagen en nachten door wraakgodinnen werd bezocht.

Het zal Max Pam heel wat moeite gekost hebben vijf aardige itempjes te vinden. Veel aandacht voor schaken heeft de televisie nooit gehad. In 1935 toen Euwe wereldkampioen werd, bestond het medium nog niet. Maar 15 december 1935 was inderdaad een gedenkwaardige dag. De laatste partij van een WK-match over dertig partijen tussen het Russische schaakgenie Alexander Aljechin en de Nederlander Max Euwe werd gespeeld in Theater Bellevue in Amsterdam, een groot complex tussen de Marnixstraat en de Leidsekade. Binnen werden tweeduizend bezoekers in verschillende zalen met demonstratieborden op de hoogte gehouden van het verloop van de partij. In vele andere zalen en zaaltjes in Amsterdam werd die avond de partij ook van commentaar voorzien, waarbij dankbaar gebruik werd gemaakt van de telefoon. Buiten trotseerde vanaf het Leidseplein tot ver in de Marnixstraat een enorme menigte fans een heuse sneeuwstorm.

De WK-match had twee maanden lang als een soort reizend circus door Nederland getrokken. Aanvankelijk leek Euwe geen schijn van kans te hebben. Vrijwel de gehele match vocht hij tegen een achterstand, maar langzamerhand kreeg hij vat op het spel van Aljechin. Pas in de 25e partij nam de Hollandse held voor het eerst een voorsprong. Hij zou die hij niet meer afstaan. Vooral in zijn openingsvoorbereiding bleek Euwe superieur. In de 29e partij bediende hij zich met zwart van de Aljechin-verdediging, een patentsysteem van zijn tegenstander die het zelf tegen Euwe niet had durven toepassen. In de slotpartij maakte Aljechin met zwart geen schijn van kans. In een totaal verloren stelling bood hij uiteindelijk remise aan, wat Euwe grootmoedig aannam.

Alle partijen van de match vindt u hier. Behalve DWDD schenkt vanaf 18 december ook Geschiedenis24 aandacht aan de historische match.


Opgave 353: wit speelt en wint.
Opgave 353 is de stelling na de 20e zet van zwart in de slotpartij van de WK-match Euwe-Aljechin van 1935. Zwart heeft met een schijnoffer op de koningsvleugel enige wanorde gesticht. Hoe wimpelt Euwe alle dreigingen eenvoudig af en bereikt een gewonnen stelling.

Opgave 352: wit geeft mat in drie.
Vorige week hadden we als opgave 352 een zogenaamd Solus Rex schaakprobleem. Euwe was natuurlijk de Solus Rex van het Nederlandse schaken: de enige echte koning. Van 1920 tot in het begin van de jaren zeventig was hij duidelijk de beste schaker van Nederland. Wit geeft mat in 3 met 1. Pe6-d4! Ke7-d6 ( 1. … Kd7 2. Pb5 Le7 3. Tf7 mat) 2. Ta8-d8+ en nu geeft op iedere koningszet het paard van d4 mat.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: