donderdag 22 april 2010

WK in Sofia

Gisteren is, als Vulcanus tijdig toestemming verleende, in de Bulgaarse hoofdstad Sofia een match om het wereldkampioenschap schaken begonnen tussen Vishwanathan Anand en Vesselin Topalov. Op het moment van dit schrijven schijnt Anand volgens diverse bronnen op internet nog in Frankfurt op het vliegveld te vertoeven, terwijl de wereldschaakbond al heeft laten weten geen uitstel van de eerste partij te dulden. Daar komt gegarandeerd weer een hoop heisa van, maar Sofia moet hoe dan ook bereikbaar zijn, dus ik ga ervan uit dat er is gespeeld. Het is te hopen dat de landelijke media serieus aandacht aan de match zullen besteden. Helemaal zeker ben ik daar niet van. Gisterochtend had zelfs De Volkskrant geen voorbeschouwing en toch is daar, zelfs zo lang er geen stoel-, zonnebril-, yoghurt-, of toiletschandaal is uitgebroken, alle aanleiding toe.


Wereldkampioen Vishwanathan Anand en oud-wereldkampioen Vesselin Topalov zijn allebei spelers die het vooral van hun brille moeten hebben. Als ze daarmee een dynamische stelling kunnen krijgen, gaan ze nooit een offer uit de weg. Ze staan al lang in de top van de wereldranglijst. Met hun scherpe stijl weten ze allebei regelmatig Vladimir Kramnik te verslaan, de verdedigingskunstenaar die nauwelijks ooit een aantoonbare fout maakt en indertijd Garry Kasparov met een puur verdedigende strategie de wereldtitel wist te ontnemen. Topalov was al eerder wereldkampioen, maar verloor een WK match tegen Kramnik in 2006 na een eindstand van 6-6 in de tiebreak. Anand won in 2007 in Mexico City het toernooi om het wereldkampioenschap en verdedigde de titel met succes in een match tegen Kramnik: Anand won met 6½ - 4½. De onderlinge score tussen Topalov en Anand in partijen met een normaal speeltempo is 11-10 bij 23 remises in het voordeel van Topalov.

De 40-jarige Anand stond in het verleden vooral bekend als supersnelle speler. Toen hij zich als jeugdspeler pas in de kringen van grootmeesters ophield, placht hij zijn tegenstanders in grote verlegenheid te brengen door vaak niet meer dan twintig minuten over een complete partij na te denken. Sinds hij dat moordende tempo heeft afgeleerd, maakt hij echter nog meer slachtoffers: nu wordt ieder minuscuul foutje op zeer doordachte wijze afgestraft. Topalov is vijf jaar jonger. Hij deed er aanmerkelijk langer over om door te breken naar de absolute wereldtop, maar sinds hij daar gearriveerd is, heeft hij een geweldige reputatie. Vooral zijn positionele kwaliteitsoffers zijn bijzonder gevreesd. Soms lijkt het er zelfs op dat hij een heel andere schaal hanteert voor de waarde van de stukken en liever met een loper of paard speelt, dan met een toren.

In de laatste WK-match liet Kramnik zich door de rekenkracht van Anand verrassen. Kramnik speelde in de diagramstelling 1. Pf3xd4 Df6xd4 2. Te1-d1, een schijnoffer waarmee hij ongetwijfeld voordeel meende te halen. Anand had echter veel verder gekeken. Er volgde 2. … Pd7-f6 3. Td1xd4 Pf6xg4 4. Td4xd7+ Ke7-f6 5. Td7xb7 Tc3-c1+ 6. Lb5-f1 en nu kwam de aap uit de mouw. Opgave 317: zwart wint.

Opgave 316 was is het slot van een eindspelstudie van Troitzky. Wit wint met 1. Pg8-f6+ Ke8-e7 2. g7-g8P+ Ke7-d8 3. Pd4-e6+ Kd8-c8 4. Pg8-e7+ Kc8-b8 5. Pf6-d7+ Kb8-a7 6. Pe7-c6+ Ka7-a6 7. Pe6-c7 mat.



Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

P.S. 22 april:
Intussen is het speelschema aangepast en Anand is in Sofia gearriveerd. De eerste partij wordt gespeeld op zaterdag 24 april. Topalov heeft wit. De officiële website vindt u hier. Live-partijen en analyses kunt u ook volgen via Schaaksite.nl.

2 opmerkingen:

Curd Claassen zei

Hoi Huub,

Je notaties zijn wat slordig. In de opgave moet zet 4. Td4-Td7+ zijn en in de oplossing zet 2. g7-g8P+ (ziet er mooi uit).

Huub van Dongen zei

Naar aanleiding van de opmerkingen van Curd heb ik de notaie aangepast. Bedankt Curd. Ik heb meteen maar even de alinea over Topalov's match met Kramnik aangepast, want wat daar stond was gewoon fout. Een mens kan ook nooit op zijn herinnering vertrouwen!