donderdag 1 april 2010

Dubbelschaak overklast Middelburg

Invallers wijzen de weg naar 7½ - ½

Met twee invallers in de gelederen trad het eerste team van Dubbelschaak afgelopen zaterdag aan tegen Middelburg. De Zeeuwen waren al gedegradeerd, maar omdat Dubbelschaak zelf na een slecht seizoen nog niet honderd procent veilig was, werd toch met enige zorg op de wedstrijd vooruitgekeken, zeker toen bleek dat twee vaste eerste teamspelers door omstandigheden moesten afzeggen. De invallers kweten zich echter uitstekend van hun taak: ze brachten de eerste twee overwinningen op het bord en legden zo de basis voor een monsterscore.

Michiel Luijpen was als eerste klaar. Hij werd met zwart aangenaam door zijn tegenstander verrast toen die op f7 twee stukken voor een toren en een pion ruilde. Dergelijke afwikkelingen zijn heel vaak mogelijk, maar bijna altijd onverstandig en dat was ook dit keer het geval. Zwart kreeg snel het betere spel en mocht na nog een foutje van de tegenstander het eerste punt noteren. Niet veel later zorgde de andere invaller, Diederik Claassen, voor de tweede overwinning. Hij had de partij met wit scherp opgezet, maar zwart hield de verdediging aanvankelijk keurig op orde. Maar toen de zwartspeler even later dacht naar een remiseachtig eindspel te kunnen afwikkelen, bleek Claassen een venijnige truc in de stelling te hebben gebouwd. Toen ongeveer tegelijkertijd Guido Jansen, de topscorer van het team, ook een vol punt binnenhaalde, was het voor iedereen duidelijk dat Dubbelschaak de overwinning niet meer kon ontgaan.

Met een 3-0 voorsprong had Dubbelschaak op alle overige borden een duidelijk overwicht. Met uitzondering misschien van het tweede bord, waar Martien van der Meijden met wit een onzorgvuldige openingsbehandeling met een moeizame stelling had moeten bekopen. Hij stelde echter al snel orde op zaken door remise te forceren. Direct daarna bracht Huub van Dongen op het eerste bord het beslissende punt binnen. In een erg gedateerde variant van het Koningsindisch bleek hij veel beter thuis dan zijn tegenstander. In het middenspel kwam hij met een onverwachts schijnoffer in het voordeel. In het eindspel zette hij zijn tegenstander vervolgens helemaal vast.

Hilarisch einde
Dat de overige drie borden evenzoveel punten zouden opleveren, was toen nog niet triviaal. De Boxtelse spelers stonden beter, maar er was heel wat eindspeltechniek voor nodig om het voordeel in winst om te zetten. Als eerst slaagde daar Wil van Lankveld in, waarna de wedstrijd plotseling een hilarisch einde kreeg. Rob van Meurs en Michel van der Stee hadden een totaal verschillend eindspel op het bord, maar konden allebei afwikkelen naar een eindspel van koning, toren en b-pion tegen koning en toren waarbij de verdedigende koning was afgesneden van het promotieveld. Even later stonden er twee precies dezelfde stellingen op het bord waarin de Middelburgers allebei konden opgeven.

Met nog één ronde te gaan heeft Dubbelschaak weer aansluiting gevonden met de middenmoot. De laatste ronde wordt op 17 april gemeenschappelijk gespeeld in Sas van gent. Dubbelschaak speelt dan tegen het al gedegradeerde Botwinnik uit Zoetermeer.

Overige teams
Dubbelschaak-2 is na een 3-5 thuisnederlaag tegen De Drie Torens-2 uit Tilburg gedegradeerd uit de hoogste klasse van de Brabantse competitie. Het enige lichtpuntje in de wedstrijd was de gedegen overwinning van Gilion Berkelmans. Het derde team van Dubbelschaak won via overwinningen van Jaap Gottlieb, Hans Bakx, Jon van Kuijk en Peter van Houtum van Nuvema-5 uit Oosterhout.

Uitslagen en tussenstand KNSB-competitie klasse 3F
Uitslagen en standen NBSB-competitie

Geen opmerkingen: