woensdag 4 november 2009

Dubbelschaak na barrage verder in de KNSB-beker

Persbericht KNSB-beker 2 november 2009

Narrow escape tegen De Drie Torens

Het bekerteam van Dubbelschaak heeft zich maandagavond op het nippertje geplaatst voor de volgende ronde in de KNSB-beker. Het viertal speelde uit tegen De Drie Torens uit Tilburg. Op papier moest die wedstrijd gezien de ratingpunten van de betrokken spelers vrij goed te doen zijn. Maar tijdens de wedstrijd was daar niets van te merken.

Aanvankelijk ging alles naar wens. Guido Jansen en Huub van Dongen, aan respectievelijk het eerste en tweede bord, hadden elkaar al eens geruststellend toegeknikt: ze stonden prima en zouden beslist wel gaan winnen. Hun tegenstanders waren het daar echter volstrekt niet mee eens. Ze wisten akelige complicaties te scheppen, waarin zowel Jansen als Van Dongen zich lelijk lieten verrassen.

Gelukkig hielden Peter Boll op drie en Rob van Meurs op vier het hoofd koel. Boll kwam met een gezonde pluspion uit de opening en schoof zijn tegenstander vervolgens weg. Van Meurs deed er veel langer over. Hij slaagde er na lang manoeuvreren in een eindspel van de goede loper tegen de slechte loper over te houden: een moeilijk thema dat in alle leerboeken wordt besproken. Van Meurs bleek zijn huiswerk te hebben gedaan en hij bracht zijn tegenstander keurig in zetdwang. Eindstand 2-2.

Snelschaken

Net als in het bekervoetbal worden de bekerwedstrijden in de schaaksport na een gelijkspel verlengd. Er wordt dan gesnelschaakt met vijf minuten bedenktijd per persoon per partij. Dat is zo vlak na middernacht bijzonder zenuwslopend, maar het Boxtelse team bleek nog het beste wakker: 3-1 voor Dubbelschaak. Alleen Guido miste zijn strafschop. In de volgende ronde, waarschijnlijk eind november, komt het Meesterklasseteam van SMB uit Nijmegen in Boxtel op bezoek. Of Dubbelschaak dat zal overleven, mag worden betwijfeld, maar het wordt in elk geval een mooie clubavond.

Geen opmerkingen: