woensdag 4 november 2009

Dubbelschaak blijft steken op 4-4

Persbericht Schaakcompetitie van zaterdag 31 oktober 2009

Vele kansen gemist!

De uitwedstrijd van Dubbelschaak in Overschie eindigde afgelopen zaterdag bijna in de Randstedelijke verkeersproblematiek. Het halve team bleef steken op de A16, de andere helft kwam in een omleiding terecht. Gelukkig was de thuisclub bereid het aanvangstijdstip uit te stellen. Toen de wedstrijd eindelijk was begonnen, ontspon zich een boeiend gevecht, waarin het er lange tijd naar uitzag dat Dubbelschaak glansrijk zou winnen.

Guido Jansen had aan het eerste bord weinig te duchten van zijn tegenstander. De Rotterdammer verzuimde tegenspel te ontwikkelen en werd daarna vakkundig opgebracht. Het stond echter al snel weer gelijk toen Peter Boll aan bord vier in een volkomen gelijke stelling pardoes een volle toren weggaf. Een grote tegenslag zoals er nog velen zouden volgen.

Zo miste Wil van Lankveld in een superieur opgebouwde partij een gemakkelijk winst, waarna hij enkele zetten later in remise moest berusten. En Huub van Dongen probeerde met een trucje de lichte druk van zijn tegenstander af te schudden, zonder te beseffen dat hij zichzelf daarmee in veel grotere problemen bracht die hij niet meer te boven kwam. Tot overmaat van ramp slaagde Rob van Meurs, de teamtopscorer van vorig seizoen, er niet in om in een ogenschijnlijk kansrijke stelling de beslissende klap te vinden. Het was aan Martien van der Meijden te danken dat Dubbelschaak ondanks alles uitzicht hield op de overwinning. Hij speelde een dijk van een partij, waarin zijn tegenstander geen enkele kans werd gegund.

Tijdnoodperikelen

Bij de tussenstand 3-3 zagen de twee resterende partijen er uitstekend uit. Debutant Ramon Jessurun had met zwart in een Spaans Jaenisch-gambiet al in de opening voordeel weten te behalen. In wederzijdse tijdnood bleek hij veel slagvaardiger dan zijn tegenstander die uiteindelijk vlak voor de 40e zet door tijdsoverschrijding verloor.

Jammer genoeg was er ondertussen in de tijdnoodfase bij Michel van der Stee op bord drie iets misgegaan. Hij was in een moeizaam eindspel terechtgekomen, maar hij vocht terug en hield alles keurig binnen de remisemarges. Zijn tegenstander bleef het echter tot het laatste pionnetje proberen en daarmee had hij succes. Van der Stee miste het allerlaatste koningsdriehoekje en verloor. Het 4-4 gelijkspel werd als een grote teleurstelling ervaren.

Tweede team verliest weer

Toen bekend werd dat Dubbelschaak-2 thuis met maar liefst 6-2 verloren had van Stukkenjagers-3 werd de stemming er niet beter op. Die knapte pas weer op toen Diederik Claassen, na aankomst van het eerste team in Dubbelschaak-clublokaal Grand Café Rembrandt, liet zien hoe hij als enige tweedeteamspeler had gewonnen. Echt een hoogst origineel potje, waar geen van de aanwezigen aanmerkingen op kon maken.

Geen opmerkingen: