donderdag 26 november 2009

Dubbelschaak krijgt afstraffing van Pion Roosendaal

Afgelopen zaterdag was een zwarte dag in de geschiedenis van Dubbelschaak. Alle drie de teams verloren hun competitiewedstrijd. Dubbelschaak-3 verloor nipt met 4½ - 3½ van HMC-5 uit Den Bosch. Het tweede team ging tegen Veldhoven-2 met 5-3 onderuit. Maar de grootste deceptie was het zware verlies van de eerste selectie in de thuiswedstrijd tegen Pion Roosendaal. Het werd maar liefst 2½ - 5½, en dat terwijl het team van Dubbelschaak op ieder bord een gemiddeld ratingsurplus van maar liefst 126 punten had.

Gezien de papieren krachtverhoudingen mocht derhalve op een dikke overwinning worden gerekend, maar zaterdag liep zo ongeveer alles mis wat er mis kan lopen. Ervaren cracks als Michel van der Stee en Peter Boll gingen zwaar in de fout en verloren kansloos. Dubbelschaak-topscorer Rob van Meurs volgde in goede stelling hun slechte voorbeeld. En toen ook Wil van Lankveld en Michiel Luijpen het niet konden bolwerken, was het pleit beslecht.

Gelukkig werd er niet aan alle borden slecht gespeeld. Guido Jansen overspeelde zijn tegenstander na een matige opening met een fraai kwaliteitsoffer. En ook Huub van Dongen op bord twee leek lange tijd op weg een goede overwinning binnen te halen. Hij had een Franse partij met wit scherp opgezet en wikkelde vervolgens keurig af naar een gewonnen eindspel. Helaas verwisselde hij daarin twee zetten, waarna hij in remise moest berusten. De beste Dubbelschaak-prestatie van de dag kwam echter op naam van teamcaptain Martien van der Meijden. Hij was met zwart belabberd uit de opening gekomen. De verdediging kostte hem zeeën van tijd en met de witte aanval in volle gang moest hij nog vijftien zetten in vijfenveertig seconden doen. Die drie seconden bedenktijd per zet waren voor hem echter voldoende om de kansen volledig te laten keren. Toen zijn tegenstander op de veertigste zet een onreglementaire zet deed en de maximale bedenktijd overschreed, stond Martien al huizenhoog gewonnen.

Door deze pijnlijke nederlaag is Dubbelschaak teruggevallen in de middenmoot. Wellicht kan er, als in de rest van de competitie tenminste aanzienlijk beter wordt gespeeld, uiteindelijk nog gespeeld worden om de ereplaatsen. Maar als de schaakblindheid niet gauw wordt genezen, is natuurlijk zelfs degradatie niet uit te sluiten.

Alle gedetailleerde uitlagen vind je op de Dubbelschaak-pagina over de externe competitie.

Geen opmerkingen: