donderdag 19 november 2009

Boxtel schaakt!

Buiten de reguliere clubavonden op dinsdag voor de volwassenen in Grand Café Rembrandt en op donderdag voor de jeugd in Brede School De Wilgenbroek staan de komende tijd bij Dubbelschaak allerlei activiteiten op het programma. Voor de vaste lezers van deze rubriek bieden ze volop gelegenheid om eens te komen kijken, want publiek is van harte welkom.

Een en ander begint aanstaande zaterdag als Dubbelschaak thuis tegen De Pion uit Roosendaal speelt, een belangrijke wedstrijd, want wie wint neemt de leiding in de 3e klasse van de landelijke competitie. De wedstrijd begint om 13.00 uur. Rond een uur of vier wordt het spannend. Dubbelschaak-2 en -3 spelen uit, respectievelijk in Den Bosch en Veldhoven.

Zondagochtend is de jeugd aan zet. Dubbelschaak organiseert in De Walnoot op vijf zondagen de zogenaamde Kandidaatjes en Grand Prix Toernooien van het de districten Den Bosch en Tilburg van de Noord-Brabantse Schaakbond. Er hebben zich al een kleine honderd kinderen ingeschreven. Het toernooi begint om 10.00 uur en duurt ongeveer tot 13.00 uur. Het is altijd weer een lust voor het oog om zo veel kinderen enthousiast te zien schaken.

Dinsdag 24 november mag Dubbelschaak thuis aantreden voor een KNSB-bekerwedstrijd tegen het Meesterklasseteam van SMB uit Nijmegen. In de KNSB-beker wordt gespeeld met teams van vier spelers. SMB kan putten uit een groot assortiment internationale titelhouders.

Maar dan moet het mooiste nog komen. Op 6 december wordt in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch het Nederlands snelschaakkampioenschap voor clubteams gehouden. Dubbelschaak komt uit met twee teams van vier spelers. Het eerste team mag dienen als kannonnenvoer voor toppers als Anish Giri, Michael Feygin, Robin Swinkels en vele andere grootmeesters. Wie denkt dat schaken geen kijksport is, zal verrast worden. Er wordt gespeeld met slechts zeven minuten bedenktijd per persoon per partij en dat levert altijd spektakel op. Het toernooi begint om 10.30 uur. De prijsuitreiking staat gepland rond 17.00 uur.

Dat ook bij snelschaken fraai gecombineerd kan worden bewijst opgave 294. In een vluggertje tussen de wereldkampioenskandidaten Paul Keres en David Bronstein kon zwart in bovenstaande stelling eenvoudig winnen met 1. … Pc2+, maar dan duurt de partij nog wel even. Met slechts enkele seconden bedenktijd vond Bronstein echter een geforceerd mat in vijf. U mag er langer over nadenken.

In de stelling van opgave 293 uit de 47e partij uit de WK-match van 1984-1985 tussen Karpov en Kasparov volgde na 31. Pd2-b1? eenvoudig 31. … d4-d3+ 32. Kc2-b2 d3-d2! en wegens de dreiging 33. … Pc5-d3 kon wit opgeven.

Alle informatie over de schaakactiviteiten in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: