woensdag 31 december 2008

Terugblikken en vooruitzien

Het heden vermaalt de toekomst tot herinneringen. De vele keuzes die er waren, blijken plotseling te zijn gemaakt. In veel gevallen is het verstandig niet te veel naar het verleden te kijken. Doe wel en zie niet om. Maar soms trekt het verleden een wissel op de toekomst. Dan moeten we met het verleden leven en er lering uit trekken.

In het schaken is het net zo. Welke zetten er gespeeld zijn, is voor het vervolg zelden van belang. De schaker denkt over de zetten die nog moeten komen. Alleen bij de rokaderegels en het en-passant-slaan is de geschiedenis in het geding. Rokeren mag immers alleen als koning noch toren gezet hebben. En en-passant-slaan kan alleen op de eerst volgende zet. Dat komt mooi tot uiting in zogenaamde retrogradeproblemen. Daarbij dient voor de oplossing ook rekening gehouden te worden met zetten die al zijn gedaan voordat de diagramstelling op het bord kwam. Een mooi thema op de drempel van het nieuwe jaar.

Bij de volgende opgaven zijn twee regels van belang:
1. Doet zich in schaakproblemen de mogelijkheid voor om te rokeren, dan mag dat, tenzij je kan aantonen dat het niet mag.
2. En-passant-slaan mag alleen wanneer je kan bewijzen dat het mag.


Opgave 1: Wit aan zet geeft mat in twee, maar zwart aan zet ook.


Opgave 2: wit aan zet geeft mat in twee, afhankelijk van de voorgaande zetten.


Opgave 3: Zwart aan zet kan eenvoudig op vier manieren mat geven. Maar wat waren de voorgaande twee zetten van wit en van zwart?


Opgave 4: deze omgekeerde kerstboom bevat een ware breinbreker. Wit geeft mat in twee. Let op: er is maar één juiste oplossing!

Oplossingen kunt u inleveren mailen aan Huub van Dongen. Iedere correcte oplossing, al is het maar van één van de vier problemen, dingt mee naar een mooi schaakboek.

Door een misverstand is in Brabants Centrum de oudjaarspuzzel met kerst gepubliceerd en de kerstpuzzel met oudjaar. Voor beide puzzels kunt u oplossingen insturen tot 6 januari 2009.

Geen opmerkingen: