Op het schaakbord is Ad Kleijberg altijd een degelijke speler geweest. Zijn houding achter het bord straalde ook iets uit van: “Hier kom jij nooit voorbij hoor”. Die lichaamstaal bleek voor menig tegenstander te veel. Ad verloor dan ook maar zelden. Bovendien had hij een gedegen kennis van het spel en meer dan voldoende techniek om de partij na de kleinste vergissing van de tegenstander zorgvuldig uit te tikken.
Dat bleek altijd vooral van belang in de competitiewedstrijden tegen andere verenigingen. In teamwedstrijden staat ‘niet verliezen’ hoog in aanzien. Maar ook doorzettingsvermogen. Wie op pure degelijkheid een partij lang weet te rekken, kan als het nodig is op het eind van de wedstrijd nog een winstpoging wagen. Ad was wat dat betreft de ideale speler. Hij nam weinig risico, maar bood ook nooit vroeg remise aan. Hij speelde bijna altijd lange partijen en als het team het nodig had, bleef hij het ijskoud tot het laatste pionnetje proberen, wetend dat vooral als de bedenktijd krap wordt, de concentratiefouten toenemen. Vooral bij de tegenstanders overigens, want Ad kon zich geweldig concentreren. In competitiewedstrijden zat hij meestal de volle speelduur als een beeldhouwwerk aan het bord.
Het afscheidsfeestje werd zaterdagavond, zoals het schakers betaamd, gevierd met een etentje, veel drank en een informeel snelschaaktoernooitje onder elkaar in Grand Café Rembrandt. Het werd een dolle boel en het afscheid was hartelijk. Ongetwijfeld houden de Dubbelschakers via het internet contact met hun voormalige teamgenoot. Maar als het er in de competitie om gaat zullen ze hem missen.
Ad Kleijberg had de vervelende gewoonte zijn notatiebiljet na de partij weg te gooien. De meeste schakers koesteren hun (winst)partijen, maar Ad vond het allemaal geknoei. Opgave 253 is toch nog een fragment: hoe won Ad met zwart aan zet.
Om te illustreren dat een omweg vaak beter is dan een westelijke parallelweg de oplossing van opgave 252: wit wint met 1. Kf1-f2 h5-h4! De beste verdediging. Zwart dreigt h4-h3. Met alleen een randpion kan wit niet winnen en 2. Kf3 h3 3. g4 Kd7 4. Kg3 Ke6 5. Kxh3 Kf6 6. Kh4 Kg6 is remise, want wit kan de zwarte koning niet van de velden voor zijn pion verdrijven. Daarom moet wit even omlopen met 2. Kf2-g1!! h4-h3! 3. g2-g3!! (3. g4 is remise zoals verderop blijkt) 3. … Kc8-d7 4. Kg1-h2 Kd7-e6 5. Kh2xh3 Ke6-f6 6. Kh3-h4! Kf6-g6 7. Kh4-g4! En zwart kan de oppositie niet handhaven. De witte koning verdrijft de zwarte van de velden voor de witte pion. Bijvoorbeeld: 7. ... Kh6 8. Kf5 Kg7 9. Kg5 Kh7 10. Kf6 Kh6 11. g4 Kh7 12. g5 Kg8 13. Kg6 Kh8 14. Kf7 Kh7 15. g6+ en de pion loopt door.
Alle informatie over het schaken in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl. Via het blog op die site kunt u ook opmerkingen over deze rubriek plaatsen.
Alle informatie over het schaken in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl. Via het blog op die site kunt u ook opmerkingen over deze rubriek plaatsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten