vrijdag 5 december 2008

Matten

Een tip voor iedereen die een schaakliefhebber in de familie heeft: de nieuwe Matten is uit, een ideaal cadeautje voor pakjesavond of voor onder de kerstboom. Het is gewoon te koop bij Elckerlijc. Matten is een tijdschrift dat volgens uitgever New in Chess het beste te vergelijken is met Hard Gras, het literaire tijdschrift over voetbal. Matten bevat dan ook louter verhalen en in tegenstelling tot andere schaakpublicaties geen enkel diagram.

Het hoofdartikel van de nieuwe Matten is een herinnering aan het najaar van 1989 toen Judit Polgar, als 13-jarig meisje, bij haar debuut in het OHRA-toernooi in Amsterdam de ene grootmeester na de andere in spectaculaire stijl van het bord schopte. Het fraaie artikel schreeuwt echter op een aanvulling, want opmerkelijk genoeg was het ongekende talent van de jongste van de drie Polgar-zusjes al lang bekend in de Nederlandse schaakwereld. In april 1984 speelden Johan van Mil, Herman Grooten, Rudy Douven en Jan Voormans mee in een groot toernooi in Kecskemét, Hongarije. De vier eerste teamspelers van SV Eindhoven, dat net Nederlands kampioen was geworden, waren in Hongarije op zoek naar Meesterresultaten. Onder de deelnemers bevond zich de 15-jarige Zsuzsa Polgar. Zsuzsa verloor van Rudy Douven, waarop haar moeder haar uitnodigde om in Budapest met de rest van de familie kennis te maken.

De familie Polgar woonde in een klein flatje in een buitenwijk. Toen de Brabanders er arriveerden, was net de middagtraining van Zsuzsa’s jongere zusjes Zsofia en Judit afgelopen. Of de heren misschien een partijtje blind wilden spelen tegen de 7-jarige Judit. Herman wilde dat wel even doen, maar hij had het niet goed begrepen. Het was niet de bedoeling dat híj blind speelde, maar Judit. Na enig heen en weer gepraat zetten ze zich zonder bord en stukken, maar met een schaakklok aan tafel en begonnen ze via vertaalster Zsuzsa de zetten uit te wisselen. Herman werd al snel getruct en verloor z’n dame. Het tweede potje speelde Herman wel met bord. Hij verloor weer. Uiteindelijk hebben de heren nog tot drie uur ’s nachts met snelschaken van de kinderen zitten verliezen.

Herman Grooten wijdde indertijd een artikel in het blad Jeugdschaak aan deze vernedering. Daarna was Judit’s naam in Nederland gemaakt, wat uiteindelijk leidde tot haar uitnodiging voor het OHRA-toernooi van 1989.



Opgave 250 komt uit de partij tussen Judit Polgar en Zurab Azmaiparashvili uit het OHRA-toernooi van 1989. De zwartspeler was beslist even sterk als z’n naam doet vermoeden, maar hij had hier toch wat over het hoofd gezien. Wit wint.


I
n opgave 249 besliste Diederik Claassen de partij en de wedstrijd tegen HSC-2 met 1. Tb1xb5! a6xb5 2. c5-c6! f6xe5 3. Ta3-a8 en wit breekt door naar dame.

Alle informatie over het schaken in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: