maandag 22 december 2008

Dubbelschaak klopt koploper UVS

Concurrentie morst punten

Dubbelschaak heeft zaterdag 13 december een forse stap richting promotie gezet door overtuigend koploper UVS Nijmegen te verslaan. De spannende uitwedstrijd eindigde in 3-5. Daarmee heeft Dubbelschaak de gedeelde eerste plaats bereikt, samen met Veenendaal. De krachtsverschillen in KNSB-klasse 3H blijken overigens zeer gering. Veldhoven, dat bij aanvang van de competitie samen met Dubbelschaak tot de favorieten werd gerekend, staat onderaan met de Drie Torens uit Tilburg. Maar dat laatste team speelde zaterdag weer wel gelijk tegen een andere favoriet: het uit de belangrijkste Brabantse en Belgische jeugdtalenten samengestelde team van D4 uit Oosterhout. Zou 2009 een promotie voor Dubbelschaak in petto hebben?

Zaterdag bleek het niveau van de meeste Dubbelschakers ruim voldoende. UVS, waar Dubbelschaak in het verleden vaak nipt van verloor, is dit seizoen teruggekeerd uit de 2e klasse en heeft een zeer ervaren team met sterke spelers. Dubbelschaak bleek echter beslist niet voor de Nijmegenaren onder te doen. Al snel werd duidelijk dat de witspelers, Huub van Dongen op bord 1, Michel van der Stee op 3, Martien van der Meijden op 5 en Rob van Meurs op 7 hun voorzet goed had besteed en beslist op voordeel konden bogen. Bovendien had Guido Jansen met zwart aan bord 4 zijn tegenstander al snel in tactische verwikkelingen gelokt, die er op zijn minst goed voor hem uitzagen. Alleen Hans Heijstek had problemen op bord 8.

Superieur openingsspel

De Boxtelse equipe slaagde er dit keer in zeer gelijkmatig te spelen. Op bijna alle borden werd de opening door de Dubbelschakers superieur behandeld. Er werden geen belangrijke wendingen gemist. Niemand liet zich onaangenaam verrassen en als het nodig was werd er wel even stevig doorgebeten.

Michel van der Stee was als eerste klaar. In het Petrosian-systeem van het Dame-Indisch zette hij zijn tegenstander volkomen vast en drukte vervolgens, volgens de aloude lijnen van Petrosian zelf, zijn tegenstander van het bord. Rob van Meurs bracht het tweede punt binnen. Zijn tegenstander bracht in het Frans een oud idee van Bronstein op het bord, dat voor deze opening tot merkwaardige open stellingen leidt. Team topscoorder Van Meurs (4 uit 4!) wist er wel weg mee en rolde zijn tegenstander vakkundig op. En ook Guido Jansen besliste de partij feitelijk al in de opening. In het Aangenomen Damegambiet sloeg hij met zwart het witte centrum uit elkaar. Toen wit daarop in tactische verwikkelingen vluchtte, was Jansen er als de kippen bij om via een penning een pion op te pikken, waarna de partij feitelijk over was.

Moeilijke eindspelen

Huub van Dongen was intussen op bord 1 op heftige tegenstand gestuit. De Nijmeegse kopman Pim Haselager had om zich aan de witte druk te ontworstelen een goed getimed pionoffer geplaatst. Van Dongen leek zijn voordeel lang vast te kunnen houden, maar het tegenspel van zwart was voldoende om naar een remise-eindspel te kunnen vluchten. Zo werd na vier uur spelen de aangename tussenstand ½ - 3½ bereikt. Toch maakten de Boxtelaren zich nog enige zorgen. Hans Heijstek spartelde hard tegen, maar stond nog steeds zeer slecht. Ook Peter Boll op bord 2 was in problemen geraakt en bij Martien van der Meijden op bord 5 en Michiel Luijpen op 6 stonden moeilijk te beoordelen eindspelen op het bord.

Heijstek en Boll verloren uiteindelijk hun partijen, maar de spanning was eraf toen Martien van der Meijden remise maakte en het duidelijk werd dat Michiel Luijpen niet meer kon verliezen. Uiteraard deed zijn tegenstander nog een winstpoging, maar dat bekwam hem slecht. Luijpen wikkelde af naar een pionneneindspel en toen zijn tegenstander zich daar nog een foutje in permitteerde pakte hij zelfs de winst.

Uitslagen
UVS Nijmegen – Dubbelschaak: 3 - 5
Waalwijk – Dubbelschaak 2: 5 -3
Rochade Tilburg – Dubbelschaak 3: 6 – 2
ODI Uden – Dubbelschaak 4: 6 - 0

Alle indivuele uitslagen vindt u op de Dubbelschaakpagina's over de externe competities.

Geen opmerkingen: