donderdag 28 augustus 2008

Een kijksport

Een schaakspel ziet er mooi uit. Er zijn allerlei kunstzinnige ontwerpen gemaakt: stijlvol in twee kleuren op een licht en donker geblokt bord. Zelfs de standaardstukken, waar officiële wedstrijden mee worden gespeeld, zien er esthetisch verantwoord uit. Alleen gebeurt er zo weinig, vinden de netwerkcoördinatoren. De spelers zitten er als zoutzakken bij. En hooguit eens in de twee minuten zijn de nerds zo ver dat ze een zet kunnen doen.

Wie naar een schaakwedstrijd kijkt, moet er een beetje verstand van hebben. Anders is er niks aan. Maar geldt dat niet voor meer sporten en spellen?

Wanneer zelfs de dames van lichte zeden vermoeid zijn geraakt, zenden de commerciële omroepen sinds enkele jaren pokertoernooien uit. Poker is een simpel spelletje waar weinig aan te zien valt. Maar de pokerindustrie heeft een manier gevonden om het spel aantrekkelijk in beeld te brengen. Het urenlange passen en wachten op speelbare kaarten wordt eruit geknipt, de hoge inzetten worden met leuk tongue-in-cheek-commentaar begeleid en de verliezers worden door sexy modellen geïnterviewd. Omdat het om enorme sommen geld gaat, is het nog spannend ook. Dat is overigens niets nieuws. De meeste andere sporten, voetbal incluis, zijn live ook niet om aan te zien: de samenvatting maakt het leuk.

Ik heb nooit begrepen waarom schaakwedstrijden op die manier ook niet op televisie aan het grote publiek kunnen worden getoond. Schaken heeft immers aanzienlijk meer te bieden dan de meeste andere sporten en spellen. Het heeft een intellectueel niveau zonder weerga dat schreeuwt om uitleg, deskundig commentaar en smeetsiaanse lyriek.

Gelukkig heeft u de oude media om uw hobby te volgen niet meer nodig. We hebben internet. Van ieder toernooi worden de belangrijkste partijen live uitgezonden. Bij de wedstrijden in de wereldtop geven gevierde grootmeesters via chatboxen commentaar op de zetten van hun collega’s. Je kunt alle partijen na afloop in ieder gewenste snelheid naspelen. De diverse toernooisites in de wereld trekken dan ook miljoenen bezoekers. In oktober speelt: Kramnik tegen Anand om de wereldtitel in Bonn. In november volgt in Dresden de schaakolympiade. U kunt er bij zijn. De links vindt u via de Dubbelschaak-site.



Tijdens het Stukkenjagers-toernooi afgelopen weekend wist ik in drie van de zes ronden via de live-borden voor de koplopers het internet te bereiken. Daar ben ik trots op. Maar Tilburger Rick van Loy stal de show door op het podium al in de eerste ronde broodspeler Twan Burg van het bord te meppen. Van Loy had zwart. Opgave 236: zwart speelt en wint.



In opgave 235 wint wit met 1. Th7-g7+! Kg8xh8 2. Tg7-h7+ Kh8-g8 3. g6-g7 en na iedere torenzet van zwart volgt 4. Th7-h8+ met simpele winst.
U vindt een animated gif van de oplossing op www.dubbelschaak.nl. Onder 'REACTIES' (gewoon even erop klikken onder dit bericht) kunt u opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk stukje Huub! Ik zou het wel leuk vinden: schaken op tv.