donderdag 14 augustus 2008

Grand Café Rembrandt

Later dit jaar verschijnt Pierre van Amelsvoorts Kroegenboek. Deze rubriek geeft op voorhand al een aanvulling over het schaakleven in de diverse Boxtelse etablissementen.

De Waltoren was nog maar net een fusie aangegaan met De Gestelse Pion toen Charles en Petra Melis aankondigden Gasterij ’t Huiske te verkopen. Het afscheid was hartelijk. Charles en Petra ontvingen een fraai Sri Lankaans schaakspel van de vereniging, maar uiteraard maakten de Dubbelschakers zich grote zorgen over de plannen van de nieuwe eigenaars, Geert en Colette van der Wal.

Terwijl de schaakclub enkele maanden onderdak vond in de serre van De Postiljon en de aula van het Jacob Roelandslyceum, werd ’t Huiske verbouwd tot Grand Café. De tijdelijke huisvesting klikte aardig, maar het bleef behelpen. Gelukkig waren de schakers na de verbouwing van harte welkom om terug te keren op de vertrouwde stek.

De accommodatie was erop vooruit gegaan. Vooral de zaal achter, waar de schakers altijd hun competitiewedstrijden tegen andere clubs afwerkten, was enorm opgeknapt. Maar de sfeer in het eetcafé en aan de bar was niet optimaal. Er ontbrak iets. En al gauw besloten Geert en Colette de verbouwing nog eens flink over te doen. De ingang werd verplaatst, de vloer werd verbeterd, er kwam ander meubilair en wat bij de heropening vooral opviel, waren de vele wandschilderingen en reproducties. Tot aan het plafond toe. Zo werd Grand Café Rembrandt geboren, een gezellige tent met een voor een eetcafé heel behoorlijke kaart.

Meer reclame is in een schaakrubriek natuurlijk ongepast, maar u zult begrijpen dat de schaakclub zich er bijzonder thuis voelt. Dubbelschaak houdt er iedere dinsdag clubavond. Komt u gerust vrijblijvend eens kijken. Dinsdag 19 augustus is er een avondje vrij schaken in Rembrandt. Op 26 augustus houdt Dubbelschaak een Algemene Ledenvergadering om het seizoen te openen. Een week later gaan de reguliere clubactiviteiten weer van start: een interne competitie (in verschillende niveaugroepen van beginners tot landelijk competitieschakers), rapidtoernooien, de Meierijcup, externe competitiewedstrijden, instructiebijeenkomsten en nog veel en veel meer. Alle informatie vindt u op http://www.dubbelschaak.nl/. Wie zich nu aanmeldt, kan nog overal aan meedoen.



Schakers vinden het in het café bijzonder leuk om elkaar lastige probleemstellingen voor te leggen. Tot iemand ineens een veel te moeilijke truc op het bord zet. Dan begint het gemopper. Bij opgave 234 mag u gerust even zuchten en steunen. Wit wint.



Ook opgave 234 was al lastig. Wit wint met 1. c6-c7 Kd6xc7 2. a5xb6+ Kc7xb8 3. b6-b7 en zwart is in zetdwang. Zijn koning moet spelen en dan volgt winnend 4. b7xb8D.

U vindt een animated gif van de oplossing op http://www.dubbelschaak.nl/. Onder 'REACTIES' (gewoon even erop klikken onder dit bericht) kunt u opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week.

Geen opmerkingen: