donderdag 14 augustus 2008

Taveerne ’t Huiske

Later dit jaar verschijnt Pierre van Amelsvoorts Kroegenboek. Deze rubriek geeft op voorhand al een aanvulling over het schaakleven in de diverse Boxtelse etablissementen.

De ondergang van Café De Zwaan luidde een nieuw tijdperk in voor het Boxtelse schaakleven. De toenmalige club De Waltoren vond opmerkelijk gemakkelijk een nieuw onderkomen in Taveerne ’t Huiske aan de Rechterstraat, het adres waar Dubbelschaak nu twintig jaar later nog steeds haar verenigingsactiviteiten ontplooit. Maar er is in die tijd wel veel veranderd.

’t Huiske was het café van Charles en Petra Melis, die eerder in de Wilhelminastraat Skopas hadden geëxploiteerd, een luidruchtige dancing die hen geen windeieren had gelegd. ’t Huiske was een veel rustigere zaak, van meet af aan al een soort Grand Café. Maar wat vooral opviel in ’t Huiske, was de netheid. De inrichting was die van een bruine kroeg, maar het was er zo proper als in een operatiekamer. Wanneer twee schakers zich wat vroeger op de avond dan gebruikelijk van het speellokaal op de bovenverdieping naar het café begaven om daar onder het genot van een biertje nog wat na te schaken, werden ze herhaaldelijk met luide stemme door Petra naar boven gebonjourd, omdat ze anders wel eens sigarettenas in een asbak konden tippen.

Alles was altijd spik en span in het café, zelfs ten tijde van de vele verbouwingen die er achtereenvolgens werden uitgevoerd, want net als poetsen voor Petra, was klussen Charles lust en leven. De trap naar de bovenverdieping werd verplaatst, de toiletgroepen, de bar, van het één kwam het ander. Op een gegeven moment werden zelfs de toiletten op de bovenverdieping aangepakt. Of beter gezegd afgebroken, want ook boven pisten de schakers wel eens naast het potje.

Ondanks alle eigenaardigheden beviel het de schakers uitstekend in ’t Huiske. De zaalvoorziening was geweldig en de club kon er naast de competitie allerlei toernooien organiseren, van het Hoekpion-toernooi, jaarlijks op Koninginnedag, tot het Brabants Kampioenschap. De schakers kregen alle medewerking. De schrik sloeg de schaakgemeenschap dan ook behoorlijk om het hart, toen Charles en Petra de zaak verkochten en naar Luxemburg vertrokken.



Nog een plagerijtje waar schakers elkaar mee proberen af te troeven in het café. Opgave 233: wit wint.



Opgave 232 is een vereenvoudiging van een beroemde eindspelstudie van Troitzky. Wit wint verrassend met 1. Lg5-h6 Kg8-f7 2. g7-g8D!! Kf7xg8 3. Ke5xe6 Kg8-h8 4. Ke6-f7 en 5. Lh6-g7 mat.

U vindt een animated gif van de oplossing op http://www.dubbelschaak.nl/. Onder 'REACTIES' (gewoon even erop klikken onder dit bericht) kunt u opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week.

Geen opmerkingen: