donderdag 14 augustus 2008

Café De Zwaan

Geïnspireerd door Pierre van Amelsvoorts Kroegenboek, dat later dit jaar zal verschijnen, beschrijf ik deze zomer in deze rubriek de etablissementen waar de Boxtelse schaakvereniging in de loop der jaren gehuisvest was. Dit keer: Café De Zwaan.

Halverwege de jaren tachtig besloot John van Unen Boxtel te verlaten. Hij verkocht de zaak en begon een pannenkoekenhuis in Woudsend. De Friese lucht zou Renate wellicht goed doen. De afscheidsfeestjes van de schakers duurden maanden. Het werd later en later, want de Niks moest op. Er hoefde niet eens meer voor betaald te worden. En John werd benoemd tot erelid van De Waltoren.

Het café werd overgenomen door Johan en Gérard, achternamen heeft voor zover ik weet niemand ooit gehoord, en omgedoopt in Café De Zwaan. De overgang viel het schaakvolk zwaar. Niet alleen waren de nieuwe eigenaars de herenliefde toegedaan, ze hielden er ook de gewoonte op na alle consumpties te noteren. Bovendien verdween de flipperkast. Gelukkig bleef de clientèle ongeveer hetzelfde: zo ongeveer alle drankzuchtigen uit de artistieke en links-intellectuele hoek van Boxtel. Helaas werd aan het broodnodige onderhoud niets gedaan, maar de zaak liep als een trein.

Zo goed zelfs dat de uitbaters al snel op het idee kwamen om hun Horeca-ambities uit te breiden. Ze verkochten het uitgewoonde Café-Billard aan ene De Koning, die er al gauw een soort supportershome van maakte. De schakers wisten niet hoe gauw ze moesten wegkomen. Korte tijd later werd het pand, waar sinds mensenheugenis roemruchte café’s waren gevestigd, gesloopt.

Johan en Gérard hadden intussen Het Vergulde Hert op de Markt overgenomen. Ze maakten er een voor schakers totaal ongeschikt maar erg succesvol scholierencafé van en doopten het om tot “Het Hart van Boxtel”. Zo werd het echter door niemand genoemd. Johan en Gérard zijn al lang uit Boxtel vertrokken, maar de bijnaam blijft “De Bips”.



Opgave 232 is een caféprobleem naar een studie van Troitzky. Wit speelt en wint.



Opgave 231 is een echt schaakprobleem voor dammers. Wit wint met een klassieke doorbraak beginnend met 1. g4-g5. Nu volgt op 1. … f6xg5 2. h4-h5 g6xh5 3. f4-f5 en wit haalt dame, en op 1. … h6xg5 2. f4-f5 g6xf5 3. h4-h5 en ook dan is wit er door.

U vindt een animated gif van de oplossing op http://www.dubbelschaak.nl/. Onder 'REACTIES' (gewoon even erop klikken onder dit bericht) kunt u opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week.

Geen opmerkingen: