vrijdag 2 maart 2007

Slechte mensen

Door Huub van Dongen

De strijd tussen wit en zwart op het schaakbord is al ontelbare keren vergeleken met de strijd tussen goed en kwaad. De vergelijking slaat nergens op. Wit en zwart in het schaakspel zijn waardevrije begrippen, zoals dat in de maatschappij ook zou moeten zijn.

Het kwaad, de slechtheid, komt tot uiting in het willens en wetens overtreden van regels voor het eigen gewin en ten nadele van de ander. Een voorbeeld: je mag volgens de spelregels van het schaken de tegenstander niet hinderen. Toch legt er natuurlijk geen wedstrijdleider een sanctie op als je bijvoorbeeld per ongeluk iets op het bord morst. De boel wordt opgeruimd en de tegenstander krijgt er misschien wat bedenktijd bij. Pas als iemand expres de rust verstoort, wordt de wedstrijdleider erbij gehaald en volgt een sanctie.

Op dit moment doet zich zoiets voor in de Tweede kamer en in de media. Het is bepaald niet volgens de regels – het doet er zelfs niet toe of we het over fatsoensregels, discussieregels, parlementaire regels of het wetboek hebben – om iemands loyaliteit in twijfel te trekken op basis van zijn afkomst. Als de PVV-ers dat nu uit domheid of onhandigheid deden, dan was het vervelend en losten we het samen wel op. Maar nee, ze doen het willens en wetens en bij herhaling. Ze beweren iets, niet omdat ze het menen, maar omdat ze er hun aanhang onder xenofoben mee kunnen vergroten. Want Wilders c.s. weten natuurlijk heus wel dat een tweede paspoort er helemaal niets toe doet als iemand het in Nederland zo ver heeft gebracht dat hij voor minister of staatssecretaris wordt voorgedragen. De meeste allochtonen kúnnen nog niet eens van hun tweede nationaliteit afkomen al zouden ze dat willen.

Het wordt hoog tijd dat het kwaad op het politieke schaakbord in Nederland tot de orde wordt geroepen. Na de “achterlijke cultuur” van Fortuyn en de “tsunami” van Wilders is het genoeg geweest. De paspoortenkwestie is opnieuw pure discriminatie om electoraal gewin. De wedstrijdleider dient op te treden. Een dergelijk overtreding van de regels is zo zwaar dat verdere uitsluiting van de wedstrijd volgens mij de enige juiste sanctie is. De tuchtcommissie kan verder onderzoeken hoe lang de schorsing moet duren.



Hoe merkwaardig het in een schaaktoernooi kan lopen bewees HMC-lid Filip Borst. Hij won in de eerste ronde van het Noteboomtoernooi vanuit de diagramstelling van opgave 160 met zwart van de sterke Duitse Meester Michael Hoffmann en verloor vervolgens vijf keer op rij. Maar z’n truc in de eerste ronde mocht er zijn. Ziet u het ook?



In opgave 159, Huub van Dongen-Migchiel de Jong, Noteboomtoernooi 2007, volgde 1. a6-a7+ Kb8-a8 2. Kb6-a6 g6-g5 3. Ph2-g4 h3-h2 4. Pg4xh2 g5-g4 5. Ph2-f1 g4-g3 6. Pf1-e3 g4-g2 7. Pe3-d5 g2-g1D 8. Pd5-c7 mat.



U had ook nog de oplossing te goed van opgave 158. Wit kan op een bijzondere manier met een penning pat op het bord toveren: 1. g7-g8D! Ld5xg8 2. Lh2-g1! Door de penning kan zwart alleen op g1 promoveren, maar promotie tot dame of toren is pat.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Gewoon inloggen als 'anonimous' of 'other' als u tenminste zelf geen blogger bent.

3 opmerkingen:

Huub van Dongen zei

Tip voor de opgave van de week:
Internationaal Meester Hoffmann had zojuist f4-f5 gespeeld om zwart in te snoeren. Hij zag echter over het hoofd dat zijn eigen koning door een toevalligheidje ook in gevaar is. In zo'n groot gevaar zelfs dat wit na zwarts volgende zet meteen opgaf omdat hij moest kiezen tussen mat of een doorgebroken pion.

Anoniem zei

Hoi Huub,

Terugkomend op opgave 159. Is het ook niet mogelijk om te beginnen met Pf1 en na g4 2. Pe3 - h2 3. a6+ - Ka8 4. Pd5 - h1D 5. Pc7 mat Of mis ik dan iets?
Gr,
Curd

Huub van Dongen zei

Hoi Curd,

Je hebt gelijk. In de partij was ik steeds bang verrast te worden door een schaakje op g1 als m'n koning op b6 staat. Bij mijn manier van spelen is alles heel overzichtelijk: zwart heeft steeds precies één zet. Dat is wel zo gemakkelijk als je nog maar een minuut bedenktijd hebt.

Groetjes en bedankt voor de reactie,

Huub, die zich wel afvraagt waar de politieke commentaren blijven.