donderdag 22 maart 2007

Emmanuelle

Door Huub van Dongen

In de tweede helft van de jaren tachtig stak SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) enorme bedragen in de schaaksport. Daar zullen beslist zakelijke overwegingen aan ten grondslag hebben gelegen. Schaken staat voor intelligente doordachtheid. Het wordt beoefend door nerds die hard nodig zijn in technologisch hoogstaande innovatieve bedrijven. En het spel krijgt wereldwijde aandacht. Maar het was toch vooral de invloed van de toenmalige topman en medeoprichter van SWIFT, schaakfanaat Bessel Kok, die de doorslag gaf om het schaakspel als marketinginstrument te adopteren. Zo gauw Bessel Kok in 1991 bij SWIFT vertrok, was het over met de sponsoring.

Bessel Kok is een mecenas van de oude stempel. Hij heeft sindsdien behalve schaaktoernooien allerlei kunstprojecten, filmproducties en festivals gefinancierd. Onlangs wilde hij nog president van de wereldschaakbond worden. En overal waar hij opduikt wordt hij omringd door mooie vrouwen die graag in andermans weelde willen baden. Ik heb altijd gedacht dat het mijn eigen kleingeestige fantasie was waardoor ik me dit soort zakenlui in hun privéleven alleen kon voorstellen door het zachte focus van oude erotische films. Maar het is verdorie echt waar!

“Bessel Kok is een belangrijk zakenman” is de eerste zin van Sylvia Kristel’s autobiografie Nue, die enkele weken geleden in Nederlandse vertaling verscheen. Dat is sexy genoeg voor een schaakrubriek, dunkt mij. Om misverstanden te voorkomen: het is een heel mooi geschreven en meeslepend boek, een aanrader voor iedereen. Sylvia Kristel is na haar uiterst succesvolle filmcarrière door drank, drugs en financiële stommiteiten aan de grond geraakt. Dat beschrijft ze in het boek. Maar het eerste hoofdstuk schept hoop. Daarin vertelt ze hoe Bessel Kok enkele jaren geleden van een nostalgische fan een toegewijd vriend en beschermer werd. Sterker nog, Bessel Kok maakte het mogelijk dat ze samen met ghostwriter Jean Arcelin een autobiografie in het Frans uitbracht. Heeft u de kolossale publiciteitscampagne rond het boek de afgelopen weken gezien? Zo ging het Frankrijk ook. En in Spanje, Japan, Groot-Brittannië, Amerika. Bessel Kok heeft la Kristel weer op de rails gezet. Die Bessel!



Opgave 163 vraagt beslist niet om soft focus, maar om een heldere blik en rechtlijnigheid. Wit wint.


Opgave 162 laat zien hoe de Bossche scholier David van Kerkhof in zijn debuutpartij in de meesterklasse de gerenommeerde Marcel Piket wegcombineerde. Hij begon met 1. Th1xh7!! Kg7xh7 2. Td1-h1+ Kh7-g7 3. Pf3-h4! Waarna zwart zich niet meer kon verweren. Er volgde nog 3. … Dc7 4. Dxg6+ Kh8 5. Pf3+ Pfh7 6. Pg5 Pgf6 7. Lf7! En zwart gaf op.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Gewoon inloggen als 'anonimous' of 'other' als u tenminste zelf geen blogger bent.

1 opmerking:

Huub van Dongen zei

Hoe simpel de stelling er ook uitziet, de opgave van de week is dit keer bijzonder lastig. Wit staat volop hout voor, maar als de zwarte koning veld h8 bereikt, is het onherroepelijk remise. Wit heeft dan een loper van de verkeerde kleur en kan daardoor de koning in de hoek hooguit pat zetten. Aan u dus de vraag hoe de zwarte koning de pas afgesneden kan worden.