donderdag 8 maart 2007

Boxtelse schaakteams uiterst succesvol
Dubbelschaak-1 klopt 'Bobby Fischer'

Wereldkampioen Robert James Fischer is na zijn overwinning op Spassky in 1972 zo beroemd geworden dat overal ter wereld schaakclubs naar hem zijn genoemd. Zo ook in Wassenaar, waar ze voor het jeugdige 'Bobby' kozen, de koosnaam waarmee hij furore maakte toen hij als dertienjarige wonderkind kampioen van de Verenigde Staten werd. In eerste instantie heette alleen de jeugdafdeling van de Wassenaarse club Bobby Fischer, maar de jeugd heeft in Wassenaar de oudere schakers overvleugeld. Ook de Boxtelse schakers van middelbare leeftijd hadden de grootste moeite met de jongelui uit het villadorp. Maar gelukkig gaf de ervaring uiteindelijk de doorslag.

Jeugdige tegenstand

De Boxtelaren keken vreemd op toen ze in het denksportcentrum van Leiden de tegenstanders uit Wassenaar aan tafel zagen zitten. Vooral de twee jongetjes op bord vier en vijf baarden opzien: Jan en Julian van Overdam, respectievelijk 10 en 11 jaar oud! Dat werd er niet minder op, toen de partijen langzamerhand op gang kwamen. Hun Boxtelse tegenstanders Martien van der Meijden en Michel van der Stee, samen toch zeker goed voor veertig jaar competitie-ervaring, kwamen beiden in een zeer bedenkelijk tot verloren middenspel terecht.

Gelukkig ging het op de andere borden van een leien dakje. Michiel Luijpen liep met wit binnen de kortste keren een beduidende oudere speler omver en ook Rob van Meurs was al snel klaar met iemand van de oudere garde.

Wassenaar moest het duidelijk van de jeugd hebben. Op bord zes bijvoorbeeld werd Dubbelschaak’s vice-kampioen Guido Jansen keihard van het bord gecombineerd door een kereltje dat hooguit zestien kan zijn geweest.

De ervaring wint

Die tussenstand van 2-1 bleef lang op het bord staan. Huub van Dongen voegde er een halfje aan toe door op het eerste bord de jonge Fide-meester Frank Erwich remise af te dwingen. Martien van der Meijden pakte het volgende halfje toen z’n piepjonge opponent een beetje slap voortzette. En toen bleek Michel van der Stee de jongste Van Overdam ineens toch te hebben geflest en stond Dubbelschaak 4-2 voor.

In de resterende partijen keepte Ad Kleijberg z’n stelling fraai naar remise en miste Wil van Lankveld nog even de winst. De winst van 5-3 komt Dubbelschaak heel goed uit. Ineens is ieder degradatiegevaar verdwenen en mag de Boxtelse club voorzichtig weer omhoog kijken. Met nog drie wedstrijden te gaan staat de nummer één slecht twee punten hoger terwijl Dubbelschaak duidelijk een veel lichter programma heeft.

Overige teams

Dat Dubbelschaak-2 dit jaar gaat promoveren, is al zo goed als zeker. Dit keer werd BSV-3 in Bergen op Zoom met 5½ - 2½ verslagen. Met nog slechts twee wedstrijden te gaan heeft Dubbelschaak twee competitiepunten en vijf bordpunten voorsprong. Vooral eerstebordspeler Hans Heijstek kan dit jaar niet genoeg worden geprezen: hij won opnieuw en staat daarmee bovenaan de topscoorderslijst van de Brabantse competitie.

Dubbelschaak-3 won de uitwedstrijd tegen Oisterwijk-2 met 4½ - 3½ . Het was een spannende wedstrijd waarin vooral de winst van Jaap Gottlieb met loper en één pion tegen vier pionnen opviel: een keurig staaltje eindspeltechniek!

Complete ranglijsten en individuele uitslagen:
Dubbelschaak-1: http://www.schaakbond.nl/comp/knsb06a/3g.htm
Dubbelschaak-2: http://www.nbsb.nl/download/0607/Klasse%202B.txt
Dubbelschaak-3: http://www.nbsb.nl/download/0607/Klasse%203C.txt

Geen opmerkingen: