donderdag 29 maart 2007

Serieuze kampioenskansen Dubbelschaak
Eerste en tweede team winnen overtuigend

Dubbelschaak-2 heeft in de 2e klasse van de Noord-Brabantse Schaakbond al het hele seizoen op kampioenskoers gevaren. Na een 6-2 overwinning van afgelopen zaterdag op Schavo-2 uit Tilburg kan de titel de Boxtelnaren nauwelijks meer ontgaan. Dat het eerste team in de landelijke competitie ook nog kansen op een grote titel zou krijgen, was na de moeizame competitiestart nauwelijks te bevroeden. Maar een serie uitstekende wedstrijden heeft Dubbelschaak-1 plotseling op een gedeelde tweede plaats gebracht met een aanzienlijk lichter programma dan de concurrentie.

Dubbelschaak-1 speelde zaterdag thuis tegen Middelburg, een zeer gerenommeerd team dat dit seizoen ver onder de maat presteert. Daar bleek in Boxtel geen verandering in te komen, al hielden de meeste Zeeuwen lang stand. Dubbelschaak kwam snel met 1-0 voor via Peter Rijkers op bord acht, wiens tegenstander weinig bleek te snappen van de Catalaanse opening. Helaas stond daar ook al snel een nederlaag tegenover van Michiel Luijpen aan bord drie en een remise van Wil van Lankveld op bord zeven. Maar toen begon Boxtel aan het betere sloopwerk.

Lange partijen
Toen alle partijen van het tweede en derde team na ruim vier uur spelen al waren beslist, werd in het eerste team aan maar liefst vijf borden nog op het scherpst van de snede gestreden. Maar het zag er wel buitengewoon vertrouwenwekkende uit, want alle Dubbelschakers stonden zo goed als gewonnen. Aan het eerste bord bewees Huub van Dongen zijn team een grote dienst door kandidaatmeester René Tiggelman te verslaan. Na de opening wist Van Dongen met zwart zijn tegenstander een erg tweesnijdende stelling op te dringen. Tiggelman offerde een toren voor de aanval, maar raakte na ruim vijf uur spelen met allerlei kansen over en weer de draad kwijt.

Kort daarop besliste ook Martien van der Meijden zijn partij. Hij had de hele partij beter gestaan en bracht in het eindspel zorgvuldig een pion naar de overkant. Dat lukte Ad Kleijberg jammer genoeg niet. Kleijberg moest in remise berusten, maar bracht zo wel het vierde punt binnen. Daarna kon de overwinning niet meer in gevaar komen, want zowel Rob van Meurs aan bord zes als Guido Jansen op twee hadden zowel op het bord als op de klok aanzienlijk voordeel. Ze scoorden dan ook allebei nog een vol punt al moest Guido Jansen zijn naamgenoot Cor Jansen wel in een remisestelling door de klok jagen.

Twee kansen op een kampioenschap
6-2 tegen Middelburg is een uitstekende prestatie. Dubbelschaak staat er nu uitstekend voor. Gelijk met Voorschoten en Messemaker uit Gouda, die allebei nog tegen koploper Oud-Zuylen moeten spelen. Dubbelschaak heeft een veel lichter programma: de degradatiekandidaten Regiohakkers uit Giessenburg en de Westlandse Schaakcombinatie.

Nog betere kampioenskansen heeft Dubbelschaak-2. Met nog slechts één wedstrijd te gaan is de voorsprong zo groot dat zelfs een forse nederlaag geen roet meer in het eten kan gooien. Tegen Schavo kwam de einduitslag tot stand via overwinningen van Gileon Berkelmans, Coen Sannen, Niels Heijstek en Martion van Driel. Aan de andere borden werd het remise. Helaas kon Dubbelschaak-3 niet in de feestvreugde delen. Tegen Groot-Ravenstein werd geen enkele overwinning geboekt en slechts drie schamele remises.

Geen opmerkingen: