donderdag 21 december 2006

Dubbelschaak verslaat koploper
Krachtsverhoudingen in competitie uiterst klein

Voorafgaand aan dit seizoen heeft Dubbelschaak de Koninklijke Nederlandse schaakbond verzocht in de competitie niet zoals gebruikelijk bij het zuiden ingedeeld te worden, maar bij midden-Nederland. Dat heeft als gevolg dat in iedere ronde tamelijk onbekende tegenstanders bestreden dienen te worden. De clubleiding heeft waarschijnlijk niet kunnen bevroeden dat de krachtsverhoudingen in deze poule zo gering zijn dat nauwelijks is te zeggen wie de kampioenskandidaten en de degradatieklanten zijn. Feit is dat Dubbelschaak na vier ronden met twee overwinningen en twee nederlagen in de middenmoot staat. Net als zo ongeveer iedereen.

In de vierde ronde trad Dubbelschaak aan tegen Utrecht-3, een team vol renommees dat tot afgelopen zaterdag alle wedstrijden had gewonnen. Tegen Dubbelschaak lukte dat bepaald niet. Na een remise van Peter Rijkers opende Ad Kleijberg de score met een gedegen overwinning op een veel te snel spelende tegenstander. Na een remise van Michel van der Stee en een nederlaag van Martien van der Meijden kwam er een 2-2 tussenstand op het bord en werd het stil in de speelzaal. Het zag er goed uit, maar het kon nog alle kanten op.

Net als in iedere sport heb je in het schaken wel eens een beetje geluk nodig. Dit keer zat het mee. In wederzijdse tijdnood speelde Guido Jansen, die duidelijk beter stond, een leuke combinatie om er een paar zetten later achter te komen dat zijn tegenstander een winnende tegentruc had. Die zag het echter niet en liet zich in paniek matzetten. En daarmee was het pleit beslecht. Michiel Luijpen speelde met wit namelijk een modelpartij tegen de Najdorf-variant. Zijn tegenstander kwam er niet aan te pas en Luijpen haalde ongeveer gelijk met Jansen de winst binnen: 4-2.

Dat clubvoorzitter Wil van Lankveld inmiddels verloren stond mocht de pret niet drukken, want Rob van Meurs, op het eerste bord ingevallen voor een grieperige Huub van Dongen, had al vanuit de opening het betere spel en er was geen denken aan dat hij nog in verliesgevaar zou komen. Grote klasse!

Tweede team op kampioenskoers

Intussen deden ook de Boxtelse reserves van zich spreken. In de Brabantse competitie werd de uitwedstrijd tegen het op papier zeer sterke Baronie-2 uit Breda met maar liefst 7½ - ½ gewonnen. Jammer genoeg kon Coen Sannen in tijdnood zijn voordeel niet verzilveren, anders was er een volmaakte score in de boeken bijgeschreven. Het tweede staat inmiddels twee matchpunten en drie bordpunten los op de nummer twee. Jammer genoeg moest Dubbelschaak-3 in Escharen in een nederlaag berusten.

Uitslagen:
Utrecht-3 – Dubbelschaak 3½ - 4½
1. Michiel Blok - Rob van Meurs ½ - ½
2. Andre Schenk - Michel van der Stee ½ - ½
3. Hans Duistermaat - Michiel Luijpen 0-1
4. Onno van Dijk - Guido Jansen 0-1
5. Arend van Oosten - Wil van Lankveld 1-0
6. Jos Nooijen - Martien van der Meijden 1-0
7. Pieter de Groot - Ad Kleijberg 0-1
8. Amindo Naarden - Peter Rijkers ½ - ½

Baronie-2 – Dubbelschaak-2 ½ - 7½
Het Kasteel – Dubbelschaak-3 4½ - 3½

Geen opmerkingen: