vrijdag 29 december 2006

De beste wensen

Door Huub van Dongen

Het was me het jaartje weer wel! Om ons heen zagen we een wereld vol oorlog en geweld en in ons land waren de catastrofes helemaal niet te overzien: de spellingshervorming stuitte op veel tegenstand, Frans Bauer kreeg last van een poliep en tot overmaat van ramp vielen de kijkcijfers van Talpa ook nog tegen. Als we nu voortaan eens een klein beetje minder zouden klagen en de creatieve energie die we zo besparen ten goede zouden laten komen aan … Ach vult u het zelf maar in. Desnoods gaat u lekker vreedzaam een potje zitten schaken. Om u op gang te helpen: vier schaakproblemen om gezellig op oudejaarsavond op te lossen. Ik wens u veel succes. Ook in het nieuwe jaar.



Wel eens van familieschaak gehoord? Dan moet opgave 1 een makkie zijn: wit speelt en wint.



Opgave 2 is een partijstelling: zwart is aan zet en hij kan winnen. Ziet u hoe hij dat aan moet pakken?


Ook opgave 3 is een partijstelling. Het ziet er heel bedenkelijk uit voor wit. Kan hij zich nog redden?


Opgave 4 is echt moeilijk: wit speelt en wint.

U kunt uw oplossingen kwijt onder 'comments'; gewoon 'anonimous' of 'others' aanvinken. U vindt er ook tips om tot de juiste oplossing te komen.

1 opmerking:

Huub van Dongen zei

Enkele tips

Opgave 1:
Soms is een toren sterker dan een dame. Vooral als de toren onkwetsbaar is. De witte toren in dit probleem is een soort Obelix die als kind in een emmer toverdrank is gevallen.

Opgave 2:
Die lijkt sprekend op opgave 2 van vorige week. Het witte materiële overwicht lijkt onvoldoende voor de winst tot je inziet dat het in het leven niet om materiële zaken gaat.

Opgave 3:
Als de torens pennen en blokkeren combineren, leidt dat tot een unieke zetdwangstelling. Volgens Tim Krabbé hoort de eerste witte zet tot de honderd meest spectacuaire zetten uit de geschiedenis. Laat ik hem nu zelf hebben gespeeld!

Opgave 4:
Volgens mij is dit een erg ondergewaardeerde eindspelstudie. Mat, pat, patvermijding, zetdwang ... het moet er allemaal aan te pas komen om zwart om ver te krijgen. Heel subtiel allemaal.