donderdag 21 december 2006

De kerstgedachte

Door Huub van Dongen

Het werd alsmaar donkerder, de afgelopen weken. De duisternis verhulde achterdocht en geweld. We waren wel gedwongen troost te zoeken in LED-lampjes, blingbling en bloedrode kitsch. En zo waar, het hielp. De dagen gaan weer lengen. Zelfs de nationale politieke impasse, die door de collectieve commentatoren steevast tot patstelling werd uitgeroepen, lijkt doorbroken. Als we nu onze kwaadaardige neiging onze medemensen te benadelen en hun domheid uit te buiten eens zouden sublimeren tot spitsvondige plaagstootjes tijdens een onschuldig bordspel, wat zouden we dan een mooie toekomst tegemoet gaan. Om u op gang te helpen: vier schaakpuzzels om gezellig in gezinsverband onder de kerstboom op te lossen.




Opgave 1 is een eenvoudig mat in twee. Als u het gevonden hebt, zet dan alle stukken één veld naar rechts en probeer het dan nog eens.




Opgave 2 komt volgens het verhaal uit een vluggertje tussen de wereldkampioenen Capablanca en Lasker. Hoe wint wit aan zet?



Opgave 3 is al een stuk lastiger. Eindspelcomponist Korolkov vraagt u in deze stelling de winst voor wit aan te tonen.



Opgave 4 is een partijstelling. Zwart aan zet speelde 1. … Tf8-d8. Is dat de goede zet?

Commentaar en oplossingen kunt u kwijt onder 'comments'; gewoon 'others' of 'anonimous' aanvinken als je zelf geen blogger bent. U vindt er ook tips.

1 opmerking:

Huub van Dongen zei

Even een paar kerstwenken!
Opgave 1:
Oei, het is een tweeling! Ze lijken sprekend op elkaar. En hun vader is het gekkenmat.
Opgave 2:
Hier zoeken we echt de overwinning van de geest op de materie. De witte koning heeft maar één pionnetje nodig om het vijandelijke leger in zetdwang te brengen.
Opgave 3:
Nu wordt het echt lastig: wit moet eerst zwart een beetje bezighouden om zelf niet ten onder te gaan. Dan blijkt hij ineens een opmerkelijke magneetcombinatie te hebben.
Opgave 4:
Dit komt gewoon uit een competitiepartij. De zwartspeler pleegt over het algemeen behoorlijk diep te kijken en niet alleen in het glaasje.